Bombaški napad u Iraku na dan dolaska francuskog predsjednika, najmanje 32 mrtva, većinom novinari

Najmanje 32 osobe su ubijene, a 61 je ranjena u bombaškom napadu u pretežno šiitskoj četvrti Bagdada, priopćile su iračke vlasti novu bilancu žrtava.

Kako je rečeno, napad je izveo bombaš samoubojica koji se raznio u automobilu bombi.

Napad se dogodio na dan dolaska francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, a među žrtvama su uglavnom novinari koji su čekali da uđu na Trg Sadr u sjeveroistočnom dijelu grada, koji je često poprište terorističkih napada.

Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

Očekuje se da će Hollande izraziti podršku pomirbi i ujedinjenju Iraka, no analitičari su zabrinuti da će dovršetkom operacija protiv IS-a na vidjelo ponovno izaći stare unutrašnje podjele u toj državi. Inzistirat će na važnosti nastavka napora kako bi se zajamčila trajna sigurnost zemlje nakon pobjede nad IS-om i suživot zajednica u Iraku, jedinstvenom i suverenom, rekla je Elizejska palača u priopćenju uoči Hollandeovog puta u Irak.

Francuski predsjednik će se sastati s iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem, pripadnikom većinskih šijita, predsjednikom Fuadom Masumom, pripadnikom kurdske manjine, te predsjednikom parlamenta Salimom al-Džuburijem, jednim od najistaknutijih sunitskih političara, te će s francuskim ministrom obrane Jean-Yvesom Le Drianom jedan dan svog posjeta provesti u pokrajini Kurdistan na sjeveru države.

Facebook Komentari