18.9 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Suzdržani optimizam poslovnog sektora za 2017. godinu, evo tko je najpesimističniji u...

Suzdržani optimizam poslovnog sektora za 2017. godinu, evo tko je najpesimističniji u Europi

Analiza „Očekivanja poslovnog sektora u 2017. godini – Istraživanje Eurochambres Economic Survey 2017“ pokazala je suzdržani optimizam poduzetnika.

Eurochambres Economic Survey (EES) godišnje je kvalitativno istraživanje o očekivanjima poslovnog sektora u Europi. Provodi ga europska asocijacija gospodarskih i trgovačkih komora (Eurochambres) posljednje 24 godine u suradnji s komorama članicama. Ove godine su u istraživanju sudjelovale 24 zemlje.

U istraživanju o poslovnim očekivanjima poslovnog sektora u 2017. godini izražen je, pod utjecajem diversificiranih rizika unutar i izvan europskog tržišta, suzdržani optimizam. Kod gotovo svih ispitanih stavki europski poslovni sektor nešto je optimističniji u ocjeni 2017. godine nego u ocjeni 2016. godine, s iznimkom poslovne klime koju manji broj poduzetnika vidi poboljšanom u sljedećoj godini.

Kao najoptimističnije zemlje prikazane su Portugal, Irska i Srbija, a Hrvatska je vrlo blizu vrha, šesta po redu. U svim zemljama prevladavaju optimistični poduzetnici osim u Grčkoj i Mađarskoj gdje ih većina očekuje lošije rezultate u odnosu na 2016. godinu, komentar je direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića.

Najnovije

Još iz rubrike