Ministar Vlaho Orepić potvrdio da je za doček Nove godine u gradovima povećan broj policajaca

Ministar Orepić u Konavlima je rekao kako je Hrvatska uoči dočeka Nove godine preventivno u trećem stupnju pripravnosti, no kako ništa ne ukazuje da bi se mogao dogoditi ikakav napad na mjesta na kojima se okuplja veliki broj ljudi.

Nakon napada u Berlinu hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić potvrdili su kako je i Hrvatska povećala razinu sigurnosti, na treći stupanj.

Orepić drži da je riječ o uobičajenom povećanju stupnja sigurnosti u ovo doba godine, kad se očekuje okupljanje većeg broja ljudi na javnim mjestima, ali i da je jedan od razloga i napad u Berlinu.

Treći stupanj sigurnosti podrazumijeva pojačan policijski nadzor, što uključuje brojnije policijske patrole na otvorenom i mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, korištenje službenih pasa za detekciju eksploziva i duge cijevi u policijskim automobilima. Nadalje, na graničnim prijelazima i u zračnim lukama provodi se pojačan nadzor i kontrola putnika.

Iz PU Zagrebačke potvrđuju da su u skladu s povećanim stupnjem podignute mjere sigurnosti te da će za doček Nove godine u glavnom gradu na terenu biti povećan broj policajaca, što u uniformi, što u civilu.

O konkretnim brojkama nisu željeli govoriti već su istaknuli da ima mnogo događanja te da su policajci raspoređeni sukladno sigurnosnoj procjeni koja se obavlja uoči ovakvih događanja.

Na upit kako će se policija pripremiti na pojačani povratak s istoka prema zemljama Europe nakon Nove godine, Orepić je odgovorio kako su svjesni problema na uskim grlima kao što je primjerice predio oko Neuma te najavio bolju pripremu nego na Badnji dan.

“Mi smo svjesni problema na tim prometnim uskim grlima, mi moramo uskladiti potrebu za provođenjem sigurnosnih mjera i potrebu za sigurnosti u prometu. Molim sve građane da se strpe, mi ćemo učiniti s naše strane sve da te gužve budu što manje i da se što manje čeka”, rekao je Orepić te dodao kako će biti ipak nešto veća priprema policije nego na Badnjak.

Dražen Prša

Facebook Komentari