15.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Podignuta optužnica protiv Hrvata iz Orašja: sudjelovali u progonu srpskog stanovništva

Podignuta optužnica protiv Hrvata iz Orašja: sudjelovali u progonu srpskog stanovništva

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu za ratni zločin na području Orašja, javlja HRT.

Optužnice su podignute protiv Đure Matuzovića, rođenog 1952. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske, Ive Oršolića, rođenog 1952. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske, Tade Oršolića, rođenog 1960. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske, Marka Dominkovića, rođenog 1962. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske, Jose Nedića, rođenog 1956. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske, Marka Blažanovića, rođenog 1955. godine u Šamcu, državljanina BiH i R Hrvatske, Mate Živkovića, rođenog 1964. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske, Ante Živkovića, rođenog 17. 01. 1969. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske i Stjepe Đurića, rođenog 01. 06. 1965. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske.

Navedene osobe se terete da su u vremenskom razdoblju od druge polovice travnja 1992. godine do srpnja 1993. godine, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području općine Orašje, kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije i policijskih struktura kao i stražara u logorima i zatočeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i OŠ „Donja Mahala“, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta.

Optuženi se terete da su za vrijeme obavljanja dužnosti u okviru svojih ovlaštenja sudjelovali u progonu stanovništva srpske nacionalnosti s područja Orašja na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava te da su na taj način počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ-a BiH.

Tužiteljstvo BiH će u ovom predmetu krivnju optuženih dokazivati pozivanjem oko 142 svjedoka i vještaka te prilaganjem opsežnog materijalnog dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, navodi Tužiteljstvo.

Najnovije

Još iz rubrike