BiH mediji se raspisali o hrvatskom naoružanju kod sirijskih pobunjenika, evo što misle analitičari

Ad

Početkom 2013. godine Hrvatsku je potresla afera kada je otkriveno da pobunjenici u Siriji, od kojih mnogi i članovi raznih terorističkih skupina, koriste oružje proizvedeno u hrvatskim tvornicama, piše faktor.ba.

Ova pisanja je potvrdila i istraga poznatog američkog lista New York Times. Novinari ove medijske kuće su na osnovu tvrdnji bloggera Eliot Higginsa čije navode su i istraživali, zaključili da su pobunjenici tijekom 2013. u borbama protiv tenkovskih jedinica Bashara al-Assada koristili raketne bacače M79, poznate pod nazivom Osa i RPG-22, kao i ručne bacače granata RBG-6 te bestrzajni top M60. Vlada Hrvatske se pravdala da nije znala o konačnom odredištu oružja koje je prodavala trećim zemljama, a afera je nedugo nakon toga pala u zaborav.

Rat u Siriji je nastavljen nesmanjenom žestinom, a jedna od bitaka koja je obilježila ovaj period je svakako poraz pobunjenika u Alepu i osvajanje ovog strateški važnog grada od strane vojnika režima Bashara al-Assada. Sirijska vojska je to uspjela prvenstveno zahvaljujući zračnoj podršci Rusije, vojnicima libanonskog Hezbollaha te mnogobrojnim šiitskim milicijama pristiglim iz Iraka i Irana.

Otkriće tijekom “čišćenja” teritorija

Nakon osvajanja istočnog Alepa, ruski demineri su započeli “čišćenje” novoosvojenih kvartova i preuzimanje vojnih skladišta koje su koristili pobunjenici. Dio njihovih akcija snima i ekipa televizijske kuće Russia Today koju financira ruska vlada.

Na snimci koja je jučer objavljena vide se pripadnici ruskih vojnih snaga kako zajedno sa sirijskim vojnicima pretražuju vojno skladište. Na drvenim kutijama u kojima se nalaze topovske granate je natpis “Kupljeno u Jugoslaviji od strane Ordnance korps”, koji je inače logističko krilo američke kopnene vojske.

Na istom snimku vidljivo je da se u skladištu nalaze i HE rakete 128 mm M91 koje su proizvedene u Hrvatskoj, te koje se mogu lansirati isključivo iz višecijevnih lansera RAK-12 128 mm koji se također proizvode u ovoj zemlji u vojnim tvornicama pod nadzorom krovne državne Agencije Alan, piše faktor.ba. Inače predsjednik Skupštine ove agencije je po automatizmu hrvatski ministar obrane, a članovi skupštine su ministar unutarnjih poslova, ministar vanjskih i europskih poslova, ministar financija i ministar gospodarstva.

Da je riječ o raketama proizvedenim u Hrvatskoj za Faktor je potvrdio i profesor doktor Berko Zečević, šef Odjela za obrambene tehnologije na Strojarskom fakultetu u Sarajevu. Komentirao je i streljivo koje se nalazi u sanducima s oznakom proizvodnje u Jugoslaviji.

– Iako je rijač o sanduku s dva komada streljiva za top prema oznakama na sanduku, kada se otvori sanduk vidi se da su tu smještena dva fiber kontejnera s minobacačkim projektilima 120 mm. Ono što je jasno jest da su pobunjenici koristili kako zapadno, tako i rusko streljivo, i tu nema nikakvog iznenađenja – kazao je Zečević.

Konfuzna situacija na terenu

Analitičar za Bliski istok Muhamed Jusić za Faktor pojašnjava da postoji veliki broj scenarija pod kojim su viškovi naoružanja iz balkanskih zemalja završavali u Siriji.

– Ono što je važno istaknuti je da kada se neko oružje pojavi na snimkama i u rukama određenih terorističkih grupa, to ne znači da je originalno poslano toj grupi. Te pobunjeničke grupe otimaju oružje jedna od druge. Primjera radi, ISIL je nedavno prilikom drugog zauzimanja Palmire zaplijenio velike količine oružja, a prema nekim informacijama, to je uključivalo i napredne ruske rakete koje su Amerikanci poslije nastojali locirati i uništiti prije nego ih ISIL upotrijebi. Pojedini gradovi i logističke rute su po nekoliko puta mijenjali kontrolu – pojašnjava Jusić.

Vojni analitičar Neven Kazazović u razgovoru za Faktor pojašnjava da je poslije rata na području balkanskih zemalja ostala velika količina naoružanja i da postoje baze i grupe ljudi koji s time opskrbljuju svakoga tko to od njih traži i plati.

– Tako da se to naoružanje može naći i kod kriminalaca i kod terorista kao i kod onih koji ilegalno to koriste. Nije to nešto što se s velikom sigurnošću može tvrditi, ali da postoji, to je sigurno – poručuje Kazazović.

Inače na snimcima sa sirijskog ratišta iz travnja 2016. koje je objavila pobunjenička grupa Harakat Nour al-Din al-Zenki iz Alepa vidi se uporaba hrvatskog višecijevnog lansera RAK-12 128 mm u napadu na pozicije Assadove vojske.

Ruska propaganda

Kazazović skreće pažnju i na još jedan važan aspekt a tiče se toga da sve informacije koje dolaze iz Sirije putem ruskih medija treba uzeti s dozom opreza zbog sklonosti Rusije ka propagandi i spinu.

– Propagandu ruskih medija prenose mediji iz Srbije, a onda se to Balkanom širi bez ikakvog zazora ili provjere u bh. medijima ili nekim drugim zemljama. Ruskim izvještajima treba s oprezom prilaziti jer su u stanju da pojedine stvari izmisle radi svojih interesa – kazao je Kazazović.

Vezano za primirje koje bi uskoro trebalo stupiti na snagu u Siriji, a koje je dogovoreno posredstvom Rusije i Turske, on pojašnjava da je neobično to da su primirje sklopile države koje imaju različite ciljeve u Siriji.

– S druge strane, ne mislim da su Amerikanci skroz izbačeni iz igre kao što to pišu Rusi a prenose srbijanski mediji. U Siriji je na stotine američkih specijalaca koji obučavaju borce opozicije – zaključio je Kazazović.

Facebook Komentari