VIDEO Vlada donijela uredbu, struja neće poskupiti, o Ini iza zatvorenih vrata

Vlada je na posljednjoj sjednici ove godine donijela uredbu prema kojoj struja ne bi trebala poskupjeti zbog povećanja naknade za obnovljive izvore energije.

Ina je tema zatvorenog dijela sjednice Vlade, kazao je odmah na početku sjednice premijer Andrej Plenković. Naveo je i da će biti govora o osnovici plaće za javne službe.

Umjesto poskupljenja struje, od Nove godine bi struja trebala biti jeftinija zbog sniženja PDV-a na isporuku električne energije s 25 na 13 posto.

Prema ovoj uredbi, opskrbljivači će otkupljivati zelenu energiju još godinu dana, što dovodi do rizika od tužbi. Ministar okoliša i energetike Slaven Dobrović naveo je da se povećanje naknade odgađa do početka 2018. godine te da će Vlada u tom periodu doći do dugoročnog rješenja.

Povećanje osnovice plaća u javnom sektoru za stotinjak kuna

Ministar rada Tomislav Ćorić govorio je o temeljnom kolektivnom ugovoru s javnim službama i obvezama koje je Vlada preuzela 2009. godine, a prema kojima je javnim službama osnovica plaće trebala rasti 6 posto.

S obzirom da tijekom pregovora uoči nije postignut dogovor, kazao je, ocijenjeno je da će se osnovica plaće utvrditi odlukom Vlade RH. Ona će se povećati za dva postotna boda, što znači da će se s 5.108 narasti na 5.211 kuna i takva osnovica će biti obračunata od 1. siječnja 2017. godine.

Pavo Barišić, ministar obrazovanja, predstavio je odluku o sufinanciranju prijevoza školaraca za iduću godinu.

Vlada je odlučila objaviti Javni poziv za prijavu kandidata za predsjednika i sedam članova Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje, budući da je istekao mandat dijelu članova, kao i predsjedniku.

Potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić nakon sjednice Vlade izjavio je da još ništa nije odlučeno.

“Još ništa nije odlučeno, samo smo se upoznali”, kratko je za N1 izjavio Kovačić.

Facebook Komentari