Premijer Kosova Isa Mustafa: najveći ekonomski rast u regiji, više od četiri posto

Ad

Premijer Kosova, Isa Mustafa govorio je o radu Vlade Kosova u protekloj godini, navodeći niz uspjeha u raznim područjima.

Premijer je istaknuo da Kosovo u zadnje dvije godine bilježi najveći ekonomski rast u regiji, iznad 4 posto, da je za narednu godinu predviđen najveći budžet u povijesti od preko 2 milijarde eura, da je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, da je smanjena nezaposlenost zapošljavanjem 18 tisuća ljudi i da se u novoj godini očekuje još 20 tisuća novih radnih mjesta.

On je kazao da je Kosovo u dijalogu sa Srbijom, posredstvom Europske unije, nastavilo ponašati konstruktivno i pored sabotaže Srbije, kroz gradnju novih zidova. Premijer je kao veliko dostignuće dijaloga naveo dobivanje međunarodnog telefonskog predbroja za Kosovo, 383.

Mustafa je istaknuo i da je Kosovu preostao samo jedan uvjet za dobivanje vizne liberalizacije, a to je ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice s Crnom Gorom. On je kazao da demarkacija u Skupštini nije prošla zbog političkih interesa, ali je naglasio potrebu tijesne suradnje između svih političkih subjekata za rješenje ovog problema.

“Građani Kosova danas nemaju mogućnost da se kreću bez viza, upravo zbog tih osobnih interesa i smatram da to ostaje crna točka u politici na Kosovu, ali i pored toga mi ćemo nastaviti snažno raditi da se ovo pitanje deblokira”, rekao je Mustafa.

Komentirajući odluku “Srpske liste” da ponovno zamrzne svoj rad u Skupštini i Vladi Kosova, premijer Isa Mustafa je kazao da će se on uvijek angažirati da se Srbi vrate u institucije, ali ne po svaku cijenu. Mustafa je istaknuo da se smijenjeni ministar administracije lokalne samouprave, Ljubomir Marić ne može vratiti u ovaj mandat Vlade Kosova.

“Ni slučajno ne dolazi u obzir da se pokajemo zbog odluke, jer nisam donio odluku da se vrati, nego da ide i da se ne vrati, jer ne zaslužuje da bude u Vladi Kosova. U vezi drugih ostaje na volji ostalih ministara da li će ostati ili ne članovi Vlade, ako neće da rade niko ih ne može držati na silu, ali također činjenica je da moraju i da rade svoj posao u Vladi jer ne mogu ostati u Vladi ako ne rade posao koji im pripada”, istaknuo je Mustafa.

Kosovski premijer je odgovarajući na pitanja novinara ocijenio da još uvijek ima problema na sjeveru Kosova i da tamo situacija nije kao u drugim dijelovima zemlje. On je dodao da se treba raditi na normalizaciji situacije na sjeveru putem dijaloga. Mustafa je naglasio da se svi problemi moraju rješavati zakonskim putem kako na sjeveru, tako i na jugu zemlje.

U vezi transformacije Sigurnosnih snaga Kosova u Oružane snage, premijer je ponovio da je BSK spremna za to, ali da je osim dvotrećinske većine glasova od 120 zastupnika Skupštine, po Ustavu potrebna i dvotrećinska većina od 20 manjinskih zastupnika.

Premijer je spomenuo i brojne uspjehe Kosova na kulturnom i sportskom planu, izdvojivši povijesno zlato džudašice Majlinde Kelmendi na Olimpijskim igrama i prijem Kosova u UEFA-u i FIFA-u.

Facebook Komentari