Predlažemo da se Pelješki most još više financira iz EU fondova – Realizacija kreće u 2017.

Ad

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije te članica Predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac gostovala je u emisiji Hrvatskoga radija „A sada Vlada“, urednice i voditeljice Barbare Peranić.

Osvrnula se, između ostalog, na Pelješki most – najvažniji infrastrukturni projekt u Hrvatskoj, problem gospodarenja otpadom te brigu za ravnomjerni razvoj svih dijelova Lijepe naše.

Pelješki most je u ovom trenutku najvažniji infrastrukturni projekt. Već smo održali nekoliko sastanaka s Ministarstvom prometa i Hrvatskim cestama. Naš prijedlog će ići k tome da sa 78,5 posto sufinanciranja iz fondova EU idemo na 85 posto – i mislim da će to Europska komisija uvažiti. Očekujem da ćemo u 2017. godini krenuti s realizacijom projekta, kazala je ministrica Gabrijela Žalac.

Za novu financijsku perspektivu ključna je izmjena statističkih regija. Vidimo velike nedostatke. Primjerice, sada Zagreb i Vinkovci imaju potpuno izjednačene pozicije za regionalne potpore poduzetnicima. Trebali bismo razgovarati o tome da se Grad Zagreb zbog svoje razvijenosti specificira kao zasebna cjelina. Vodit ćemo računa o ravnomjernom razvoju svih krajeva Hrvatske. Mislim da će to – u suradnji sa županijama, gradovima i općinama – ići u dobrom smjeru.
Kao što smo najavili, Projekt Slavonija bit će financiran iz fondova EU. Također smo najavili i osnivanje Uprave za otoke i Uprave za potpomognuta područja.

Otočani su nam ukazali na svoje probleme. Otoci imaju svoju specifičnost, pogotovo kada je riječ o gospodarskim djelatnostima i obrtništvu. Prometna povezanost nije jedini problem i trebamo sveobuhvatno voditi računa o razvoju otoka.

Europska komisija propisala je da do kraja ove godine moramo usvojiti Plan gospodarenja otpadom, što je preduvjet za korištenje fondova koji se tiču zaštite okoliša i gospodarenja otpadom. Očekujem, stoga, da će sutra na sjednici Vlade Plan gospodarenja otpadom biti usvojen, kazala je ministrica Žalac.

Dražen Prša

Facebook Komentari