Parlament Kosova usvojio rezoluciju o rušenju zida pored mosta u Sjevernoj Mitrovici

Zastupnici Skupštine Kosova danas su u nastavku plenarne sjednice započete u petak, usvojili rezoluciju o rušenju ilegalno podignutog zida pored mosta u Sjevernoj Mitrovici. Rezolucijom se zahtijeva da se zid sruši tijekom siječnja 2017. godine.

Incijator debate o zidu, Pal Lekaj, šef zastupničkog kluba oporbene Alijanse za budućnost Kosova je predstavljajući usuglašen tekst Rezolucije izjavio da je uklonjen zahtev za smjenu ministrice za dijalog Edite Tahiri i prekid dijaloga, jer je u fokusu sprječavanje podjele grada Mitrovice.

Lekaj je naveo da se Vlada Kosova obavezuje da se njeni nadležni organi angažiraju na tretiranju ilegalne gradnje zida koja je u tijeku, te da isti tretiraju kao političko djelo i gradnju bez dozvole.

Također, se navodi da se ne smiju mijenjati elementi koji su postojali prije 1999. godine, odnosno da se u blizini mosta gradi zid ili stubište. Rezolucija poziva i na povratak raseljenih građana u sve dijelove grada.

U okviru radova na revitalizaciji mosta na Ibru, koji dijeli Mitrovicu na južni albanski i sjeverni srpski dio, Srbi su sa sjeverne strane mosta izgradili zid visok dva metra, što, kako Vlada Kosova ističe, nije predviđeno sporazumom u Bruxellesu.

Iz općine Sjeverna Mitrovica, međutim, tvrde da nije riječ o gradnji zida, već potpornim stubama.

Facebook Komentari