Župan Žinić: Neki rezultati su i mene iznenadili, SMŽ je najbolja po povlačenju sredstava EU

U restoranu „Mlinski kamen“ u Brestu pokraj Petrinje održan je ovogodišnji susret župana s novinarima. Župan Ivo Žinić, uz kojega su bili zamjenici Anita Sinjeri-Ibrišević i Marin Piletić, u utorak, 27. prosinca 2016. godine, pozvao je novinare, fotografe, snimatelje i radijske tehničare, s kojima je županijska vlast surađivala tijekom protekle godine, kako bi im, u opuštenoj atmosferi zahvalio na suradnji i na neki način zaključio ovu godinu.

Župan i dožupani su i naznačili smjer djelovanja u sljedećoj godini, imenovali prioritete i zbrajajući ono što je postignuto u ovoj godini, predstavili temelj na kojem grade ambicije i planove za godinu pred nama.

Župan Žinić zahvalio je novinarima na profesionalnosti i praćenju rada Županije, te ujedno podsjetio kako su vodstvo nad Županijom preuzeli prije dvije godine . Godinu koja je na samome kraju smatra godinom razvoju, dok je za iduću godinu kazao kako će to biti godina rezultata.

„Neki rezultati su i mene iznenadili. Nisam očekivao da ćemo ove godine postati Županija koja je povukla najviše sredstava iz fondova Europske unije. Dijelom je to naša zasluga, dijelom je naslijeđeno, dijelom smo imali i sretnih okolnosti. No kako kaže narod, hrabre služi sreća. I mi smo imali sreću u tim hrabrim odlukama. Ti rezultati koji su došli u ovoj godini su impozantni. Biti županija najbolja od 20 županija u Hrvatskoj je savršeno“, rekao je župan Žinić.

Dodao je kako su od projekata prošle vlasti nastavili projekt gradnje Osnovne škole u Popovači, gradnju Doma za starije Glini kao i dovršetak radova na novoj Strukovnoj školi u Sisku.

„Što se tiče novih projekata, tu je naš projekt Kupujmo lokalno, vrijedan projekt koji se razvija i ide onom dinamikom kojom smo predvidjeli. Sada taj projekt želimo proširiti da se pretvori u nešto više, da on bude pokretač razvoja poljoprivrede. Svakako ću spomenuti prometnu i komunalnu infrastrukturu, naš program gdje smo zajedno s gradovima i općinama pokrenuli model obnove županijskih i lokalnih cesta. Program je itekako poznat. Na taj način smo u ovoj godini rekonstruirali gotovo 30 kilometara županijskih cesta. Vrijednost ovih radova je više od 13 milijuna kuna“, podsjetio je Žinić.

„Svakako najznačajniji projekt o kojem želim govoriti to je bivša vojarna u Lađarskoj koju želimo pretvoriti u Sveučilište Sisak. To je jedan od najvećih projekata i vrijednost tog projekta je gotovo 80-tak milijuna kuna. Posjeta premijera Andreja Plenkovića s ministrima je jedan poticaj za nas sve. Već u prvoj najavi on je prihvatio ovaj projekt. Želimo da ovu vojarnu Ministarstvo državne imovine daruje županiji i da krenemo u osnivanje Sveučilišta Sisak“, istaknuo je Žinić.

Županija će tijekom sljedeće godine pokrenuti i dvije poslovne zone i to u Glini i Novskoj, kao što planiraju niz infrastrukturnih projekata, no župan ipak priželjkuje jedan veliki projekt.

„Ja ću vam samo reći naziv tog projekta, to je DONES projekt. To je istraživački centar fuzije u Europskoj uniji. Za sada u konkurenciji su tri države, Španjolska, Poljska i mi. Mi imamo najveće prednosti i vjerujem da ćemo uspješno, uz pomoć naše Vlade, taj projekt dobiti. Ukoliko taj projekt bude realiziran u našoj županiji, onda što se tiče budućnosti i zaposlenja za naše mlade neće biti problema“, otkrio je župan.

Na korektnoj suradnji je zahvalila i zamjenica župana Anita Sinjeri Ibrišević.

novinariibrasevic

„Ono što ću najaviti da u sljedećih tjedan dana do nove godine će ići poticaji u poljoprivredi. Nešto nam se slabije puni proračun pa će možda biti malo prolongiranja. Naši poljoprivrednici mogu biti mirni jer poticaji idu. Iduću godinu se najavljuje i uređenje Zavoda za hitnu medicinsku pomoć“, rekla je Sinjeri Ibrišević i dodala kako nas u sljedećoj godini očekuje puno projekata.

Dražen Prša

Facebook Komentari