Najštedljiviji na reprezentaciji gradonačelnik Imotskog Ante Đuzel – potrošio samo 11 tisuća kuna

Piše: Dražen Prša

Analizirajući drugu godinu za redom izdvajanje gradova za reprezentaciju, u oči upada nekoliko gradova koji se po drugi put plasiraju u sam vrh top 10 najštedljivijih, što govori o tome da nije riječ o prisilnom rezanju zbog „više sile“, odnosno nedostatka sredstava, već o promišljenoj proračunskoj politici u kojoj su projekti i potrebe građana važnije od onih gradskih dužnosnika. Po drugu godinu za redom tu su, tako, Sisak, Pula, Pazin i Split.

Godinama smo u medijima svako malo pratili afere i priče o „lokalnim šerifima“, koji su službene kartice i troškove reprezentacije koristili za vlastite gušte i potrebe, betonirajući tako u javnosti sliku o neodgovornim i korumpiranim političarima kojima su vlastiti interesi i korist na prvom mjestu.

Pisalo se tako o iznosima koje su gradovi trošili navodno na „iće i piće“ i koji su debelo premašivali kompletne troškove gradskih uprava većih gradova. Na sreću, takvi su primjeri u posljednje vrijeme sve rjeđi, a u fokus javnosti konačno zasluženo dolaze oni suprotni, pozitivni primjeri političara koji javnim novcem upravljaju transparentno i odgovorno, trudeći se iz ionako ograničenih gradskih proračuna maksimalno udovoljiti zahtjevima i potrebama svojih građana.

U nastojanju da u javnosti promovira takve, pozitivne primjere i rezultate gradskih uprava, gradonačelnik.hr sustavno analizira podatke Ministarstva financija o izvršenju gradskih proračuna, uspoređujući kako i na koji način gradovi raspolažu javnim novcem. Ovaj put fokusirali smo se upravo na troškove reprezentacije u prošloj godini.

Prije nekoliko mjeseci izašli smo s istom analizom za 2014. godinu, kada je prvak u štednji bio grad Zlatar, a gradonačelnik Stanko Majdak u čitavoj je godini za reprezentaciju potrošio tek 14.212 kuna. Ako se to čini malo, što reći o rekorderu u 2015. godini – Gradu Imotskom i njegovom gradonačelniku Anti Đuzelu, koji su za reprezentaciju potrošili još manje – 11.057 kuna, što ispada oko 30 kuna dnevno.

Imotski je, uz to, i grad sa najvećim postotnim smanjenjem izdvajanja za reprezentaciju u odnosu na godinu ranije – troškove su smanjili za čak 79,46 posto (u 2014. za reprezentaciju su potrošili 53.821 kuna).

„U Imotskom ni kunu ne trošimo na reprezentaciju, a ovih 11 tisuća kuna potrošeno je za proslavu Dana Grada. Ako putujemo, imamo dnevnicu i to je to. Grad i gradske financije ne koristimo za sebe“, ističe gradonačelnik Ante Đuzel.
Veliko smanjenje u odnosu na 2014. godinu objašnjava time što su novce preusmjerili, pa je tako samo za studente, njihove školarine i laptope koje je grad dijelio, uloženo oko 4,5 milijuna kuna. „Nema smisla trošiti gradske novce na reprezentaciju, potrebe i pomoć građanima na prvom su nam mjestu“, – kaže Đuzel.

Analizirajući, pak, sada već drugu godinu za redom izdvajanje gradova za reprezentaciju, u oči upada nekoliko gradova koji se po drugi put plasiraju u sam vrh top 10 najštedljivijih, što govori o tome da nije riječ o prisilnom rezanju zbog „više sile“, odnosno nedostatka sredstava, već o promišljenoj proračunskoj politici u kojoj su projekti i potrebe građana važnije od onih gradskih dužnosnika. Po drugu godinu za redom tu su, tako, Sisak, Pula, Pazin i Split.

Odmah iza Imotskog, kao drugi najštedljiviji grad u 2015. godini ističe se Sisak, koji je na reprezentaciju potrošio tek 0,05 posto proračuna, odnosno manje od dvije kune po stanovniku.

Na trećem mjestu, baš kao i godinu ranije, ponovo je Pula, koja je pak za reprezentaciju ovaj put izdvojila gotovo identičan, desetak tisuća kuna manji iznos – 235.517 kuna, odnosno 0.09 posto proračuna (275.727.799 kn). Ovaj podatak i plasman u vrh najštedljivijih potvrda je, kaže nam gradonačelnik Boris Miletić, da je gradska uprava na dobrom putu te poticaj da nastave raditi za dobrobit svih naših sugrađana.

Nakon Imotskog, Siska i Pule, listu top 10 najštedljivijih hrvatskih gradova čine gradovi Delnice, Pazin, Zadar, Split, Karlovac i Korčula.

Kada se, pak, gleda po per capita kriteriju, najštedljiviji su se poredali nešto drugačije. Na prvom mjestu je opet Imotski, drugi Sisak, pa onda Zagreb, Zlatar, Oroslavlje, Donji Miholjac, Kaštela, Pula, Novi Marof i Đurđevac.

Za kraj vrijedi napomenuti da su, prema jednoj analizi, troškovi Vlade i ministarstava za službene kartice i reprezentaciju u 2013. godini iznosili oko 3 milijuna kuna, što je primjerice manje od ukupne cifre prvih 20 gradova na ovoj ljestvici.(gradonačelnik.hr)

Facebook Komentari