Milan Bandić samouvjereno po šesti mandat – Ostali protukandidati u strci i promišljanjima

Izvor: Dražen Prša

Piše: Dražen Prša

Lokalni izbori koji nam dolaze u svibnju pobudili su ponovno razna politička polemiziranja, no zasigurno da je najviše interesa oko izbora gradonačelnika grada Zagreba. Javnost najviše zanima tko će se iz vladajućeg HDZ-a suprotstaviti „nesalomljivom“ i još uvijek aktualnom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Poznato je da Milan Bandić već pet mandata neprikosnoveno vlada najvećim gradom u Hrvatskoj i po svim dosadašnjim analizama sa svojih 61 godinu Bandić uvjerljivo ima premoć unatoč brojnim imenima koja mu se nameću kao mogući protukandidati.

Poznato je za sada da će mu kao protukandidat biti Anka Mrak Taritaš (HNS), za što poznavatelji političkih kretanja u Zagrebu drže nema nikakvih realnih šansi u političkoj utrci s Bandićem.

Što smjera SDP još nije poznato, jer Bernadić igra na tajne karte, očito je da promišlja što bi ga moglo zadesiti ako bi doživio poraz, jer sigurno je da bi tim porazom uveliko bio ugrožen i slabljen njegov položaj u stranci. Poznato je da značajan dio SDP-ovog članstva drži da bi trebalo podržati Anku Mrak Taritaš, no po sada dostupnim podatcima Bernardiću se to ni malo ne uklapa u njegovu političku viziju jer bi to značilo da SDP nema dovoljno snažnog političkog takmaca da se suprostavi Milanu Bandiću.

Poznato je da su određeni mediji i značajan broj lijevo orijentiranih udruga sve snage usmjerile na propagiranje Sandre Švaljek, poznatije kao „Ženicu iz Zagorja“, koju iz Bandićeve političke kuhinje znaju nazivati.
Iako Sandra Švaljek iza sebe ima zavidnu karijeru, mora se ipak reći da je njen politički, nazovimo to „uspon“ započeo tek kada je Milan Bandić uhićen.

U povećoj plejadi mogućih protukandidata Milanu Bandiću najviše zanimanja je koga će HDZ suprotstaviti aktualnom gradonačelniku Zagreba.

Treba podsjetiti da je na prošlim izborima Karamarkov HDZ podržao Bandića, iako su imali i svojeg kandidata Margaretu Mađerić, koja je jedva prošla izborni prag, no ipak je od svoje stranke kao „protuslugu“ dobila saborski mandat.

U krugovima HDZ-a spominje se i Drago Prgomet, kojemu se kao uteg stavlja da je u pola godine promijenio tri stranke, da bi se ponovno vratio HDZ.

Ima tu još poznatih imena, kao Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih pojedinim medijima itekako omiljeni političari, no njihovo je političko djelovanje po svim dosadašnjim analizama usmjereno u druge sfere djelovanja, odnosno na javno deklariranje i smišljeno prozivanje lijevih i desnih političkih opcija što ne drži vodu kod političara jačeg „kalibra“.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić javno se istaknuo za kandidaturu za zagrebačkog gradonačelnika, no ipak treba pričekati zadnju riječ Andreja Plenkovića koji će o tome odlučiti u veljači a na temelju njihovih anketa
Kandidaturu Andrije Mikulića na sebi je svojstven način komentirao Bandić kazavši:
”Ako će mi Mikulić biti protukandidat, kampanja mi nije ni potrebna.”

Facebook Komentari