Dinamičan Badnjak: za ishod arbitraže znalo se prije, zašto se premijer obratio baš tada?

Nikada do sada neki hrvatski premijer nije imao presicu na sam Badnjak, nekoliko sati prije Božića. Već sama najava da će se to dogoditi baš ovog Badnjaka, kada je u ranim poslijepodnevnim satima poziv došao na redakcijske mailove, ukazivala je da se dogodilo “nešto veliko”.

Andrej Plenković, umjesto da je bio u svom domu u krugu obitelji, odlučio se obratiti hrvatskoj javnosti, okružen cijelom svitom svojih najbližih suradnika.

Cijelo to popodne u Banskim dvorima bilo je krajnje dinamično. Ne dramatično, jer očito je dogovor kakav će se scenarij događati postignut ranije. Trebalo je povući potez kojim bi se izrazito loša vijest, gubitak međunarodne arbitraže s Mađarima, preokrenula u dobru. Ono što se kolokvijalno zove “okretanje pile naopako”. A, prema Globusovim izvorima, vijest o gubitku arbitraže došla je do Zagreba ipak prije Badnjaka. I to najmanje dva dana prije, kao što se hrvatska strana spremala za ovaj potez najmanje mjesec dana prije nego što je predočen hrvatskoj javnosti.

“Da će biti takva odluka arbitraže, moglo se naslutiti još prije mjesec dana. S tim su, koliko znam, bili upoznati i u hrvatskom državnom vrhu, a po mojim informacijama vijest o gubitku arbitraže došla je dva dana prije Badnjaka”, potvrdio je tom listu jedan izuzetno dobro obaviješteni naftni stručnjak. Tako su se Vlada i njezin novi šef imali vremena pripremiti za sve  što je javnosti saopćeno baš na Badnjak.

Facebook Komentari