Erdogan: imamo dokaze da SAD podupire ISIL, Kurde i pojedine naoružane skupine

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ustvrdio je da posjeduje dokaze po kojima koalicija predvođena SAD-om pruža podršku pojedinim naoružanim skupinama, uključujući Islamsku državu Irak i Levant (ISIL) te kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) i Stranke demokratskog jedinstva (PYD), prenosi balkans.aljazeera.net.

“Oni optužuju nas da podržavamo ISIL, a sada oni pružaju podršku terorističkim skupinama, uključujući ISIL, YPG i PYD. To je vrlo jasno. Imamo dokaze kao potvrdu – fotografije i snimke”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare, javlja agencija Reuters.

State Department je ubrzo odbacio Erdoganove optužbe, poručivši kako su one “apsurdne”.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner je rekao kako “nema osnova za takve optužbe”.

Erdogan je još rekao i kako su u okviru ofenzive “Štit Eufrata” turske snage opkolile pripadnike ISIL-a u Al-Babu na sjeveru Sirije.

“Opkolili smo sa sve četiri strane terorističku organizaciju ISIL u Al-Babu. Koalicijske snage sada, nažalost, ne stoje iza obećanja koje su dale. Oni su obećali nešto drugo. Kako god, mi odlučno nastavljamo putem kojim smo krenuli”, rekao je Erdogan.

Pouzdani američki partneri

Iako su svojedobno pojedini američki dužnosnici tvrdili da je Stranka demokratskog jedinstva (PYD) mogući partner u rješavanju sirijske krize, u službenim dokumentima nadležnih službi SAD-a ta se skupina definira kao “sirijski ogranak” Radničke stranke Kurdistana (PKK), koja je na popisu terorističkih organizacija koje su takvima proglasile SAD, Turska i Europska unija.

Istovremeno, u Turskoj podsjećaju da su na popisu terorističkih organizacija u toj državi Radnička stranka Kurdistana (PKK), njen sirijski ogranak PYD i krilo te sirijske skupine pod nazivom Jedinica za zaštitu naroda (YPG). No, prozivaju Washington, kojem su, navodno, PYD i YPG “pouzdani partneri” u borbi protiv skupine ISIL.

Nedavno je Erdogan izjavio kako neće dopustiti stvaranje nove države u sjevernoj Siriji, aludirajući na tamošnje Kurde, piše Reuters.

Ankara je krajem kolovoza pokrenula vojnu operaciju s ciljem da spriječi sirijske Kurde da ujedine svoje kantone u autonomnu regiju ili nezavisnu državu, za koju Turska strahuje da bi je njena kurdska manjina mogla koristiti kao presedan za ostvarenje vlastitih ambicija.

Share This Article