Visković o Bernardićevoj polnoćki: paradno puzi pred onima koji europske vrijednosti ugrožavaju

Velimir Visković, istaknuti ljevičarski kulturni radnik, na svom je fb-u kritizirao Davora Bernardića zbog odlaska na polnoćku u Katedralu.

Pratim raspravu među članovima i simpatizerima SDP-a je li čelnik stranke trebao otići na polnoćku u Katedralu.
Novi čelnik stranke vrlo često ističe svoj vjerski odgoj u obitelji, a sasvim sigurno, s obzirom na njegovu dob, i u hrvatskom školskom sustavu.

Nitko tome ne može ništa prigovoriti; uostalom socijalni nauk crkve, kako ga prakticira papa Franjo, bliži je idealima solidarnosti, jednakosti i bratstva među ljudima, kao temeljnih vrijednosti ljevice, nego programi nekih aktualnih europskih socijaldemokratskih stranaka.

Međutim, hrvatski crkveni prelati u tihoj su opoziciji stavovima pape Franje: naklonošću prema osobnom i institucionalnom luksuzu, otvorenim arbitriranjem u političkom životu, poticanjem i mentoriranjem rada militantnih vjerničkih udruga koje nastoje fudamentalno klerikalizirati cjelokupni javni život.

Otići u takvoj situacuju na polnoćku baš u Katedralu za bilo koga tko je na čelu SDP-a znači simbolički izraziti poniznost takvom crkvenom vrhu i trendovim koje taj vrh zagovara u javnom životu.

Bilo bi mnogo primjerenije da je šef SDP- svoje vjerničke osjećaje izrazio u svojoj kvartovskoj crkvi; uostalom, ako mu je do te vrste PR-a, našao bi se neki reporter da to usnimi.

Ovako, kao glasaču ljevice, ostaje mi gorak osjećaj da lider stranke koja bi trebala biti na braniku nasljeđa europskog prosvjetiteljstva i sekularizma paradno puzi pred onima koji te europske vrijednosti ugrožavaju.

Share This Article