Medved o Šerbedžiji: Ne vidim razloga za ispriku jer svojom reakcijom nismo nikoga povrijedili

Zakon o pravima hrvatskih branitelja u hrvatskoj je javnosti podigao buru i prije nego je stigao do Sabora. Jedna od najkontroverznijih tema je najavljeno izjednačavanje parava pripadnika HV-a i HVO-a.

Riječ je o jedinstvenom zakonu, ali naglasio bih da još uvijek govorimo o nacrtu teksta, odnosno o prijedlogu zakona. Vrednujući njihov doprinos u obrani suvereniteta RH, želimo omogućiti priznavanje statusa hrvatskog branitelja i pripadnicima borbenog sektora HVO-a. Teško je govoriti precizno o broju pripadnika HVO-a koji će dobiti status branitelja, no kad je riječ o materijalnim pravima, ta će se pitanja regulirati aneksom ugovora s BiH tijekom vremena. Hrvatska će skrbiti o 300-tinjak najtežih ratnih vojnih invalida prve skupine HVO-a, za koje je osigurano 14,8 milijuna kuna pa već u programu za 2017. imamo predviđena sredstva za motorna vozila, dok će ostali invalidi biti materijalno zbrinuti u okviru BiH. Preostalim pripadnicima HVO-a koji nisu invalidi Hrvatska će pružiti određene oblike zdravstvene skrbi, korištenje veteranskih centara, pravo na psihosocijalnu pomoć, jednokratnu novčanu pomoć i pravo na troškove ukopa i taj trošak planiran je i predviđen u istom budžetu s pripadnicima HV-a. U pravilu se oko ove tematike stvara nepotrebna, shizofrena situacija, no ne radi se ni o kakvim ekstremno visokim novim troškovima, nego o jasnijem i preciznijem reguliranju odnosa. Nema govora o milijardama kuna, mi smo u proračunu za 2017. godinu vrlo jasno definirali iznose i oni se uvećavaju za 201 milijun kuna u odnosu na proteklu godinu. Doslovno se zna kome i kamo ide svaka lipa, a proračun ocrtava naše prioritete”, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u intervjuu za Večernji list.

Problem bi moglo biti financiranje tih prava, a oporba tvrdi da će se zbog toga morati u rebalans.

“Prema svim simulacijama proračuna za 2017., sredstva koja smo dobili pokrivaju sve planirane obveze. Nakon javne rasprave koja slijedi proceduru donošenja zakona planiramo okončati u prvom kvartalu iduće godine”, kazao je Medved te se ovrnuo na kritike da novim zakonom podilazi prosvjednicima iz Savske i da se iza brojnih stavki krije “kupovanje mira s braniteljima”.

“To je neprihvatljiv, neozbiljan i neodgovoran pristup. Svi ovi problemi o kojima govorimo muče ovu populaciju niz godina pa tendenciozno iznošenje takvih neistina nema nikakvog smisla. Mi smo vrlo racionalno proteklih devet mjeseci analizirali stanje, prepoznali probleme i ne znam kome još u Hrvatskoj nije jasno da je zdravlje i smrtnost branitelja veliki problem zbog čega smo već pokrenuli preventivne medicinske preglede u Vukovaru i Vinkovcima. Na listi za stambeno zbrinjavanje je 13.000 invalida pa smo od niza ministarstava i agencija tražili da nam ustupe raspoložive stanove. Samo u Vukovaru je 1500 praznih stanova i već imamo zainteresirane invalide koji žele tamo živjeti.”

Kako riješiti problem ploče HOS-a postavljene u Jasenovcu?
“Onako kako je to vrlo jasno i precizno iznio predsjednik Vlade, dakle institucionalno, na sadržajan, kvalitetan i konsenzualan način. To nije pitanje oko kojega se smije politizirati, posebno je važno staviti ga u kontekst vremena uzimajući ulogu HOS-a kao postrojbe koja je dala veliki doprinos u Domovinskom ratu i odajući pijetet onima koji su na tome mjestu položili svoje živote”, odgovorio je ministar na pitanje o rješavanju problema ploče HOS-u s pozdravom “Za dom spremni” u Jasenovcu.

Ministar Medved nedavno je reagirao na istup Rade Šerbedžije u srbijanskim medijima, koji je on demantirao, poslao Medvedu pismo i zatražio ispriku.

“Ako prepoznajemo da se netko na neodgovarajući način referira prema Domovinskom ratu i braniteljima, dužni smo reagirati. Kako se u tisku ni nekoliko dana kasnije od tih izjava nitko nije ogradio, reagirali smo na odgovarajući način ne dovodeći u pitanje osobu koja je to izgovorila. Mene je to užasno povrijedilo jer su to bili dani kad smo intenzivno obilazili masovne grobnice za koje nitko nije odgovarao, mene su te obitelji gledale u lice. Pa kako da odšutim dok se žrtve pljuju, to je nedopustivo! Nemam namjeru polemizirati, mi smo ozbiljna institucija koja ima obvezu štititi vrijednosti Domovinskog rata. Ne vidim razloga za ispriku jer svojom reakcijom nismo nikoga povrijedili”, kazao je Medved Večernjem listu.

Facebook Komentari