O mogućnosti da proda ili vrati svoja naftna polja u Siriji oglasila se INA

O mogućnosti da INA proda ili vrati svoja naftna polja u Siriji te da to bude model otkupa dionica Ine od MOL-a iz INA-e su za N1 kazali kako je ”INA u veljači 2012. proglasila „višu silu“ i privremeno obustavila sve poslovne aktivnosti u toj zemlji do daljnjeg, odnosno do prestanka okolnosti „više sile“”.

”Sigurnosna i politička situacija u Siriji je toliko složena da postoji opravdana sumnja da će u sljedećih nekoliko godina biti razriješena. Pridržavajući se Odluke Vlade RH o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja u odnosu na Sirijsku Arapsku Republiku, INA je u veljači 2012. proglasila „višu silu“ i privremeno obustavila sve poslovne aktivnosti u toj zemlji do daljnjeg, odnosno do prestanka okolnosti „više sile“.

Također, zbog neizvjesne političke situacije u Siriji INA je u razdoblju od 2013. do 2015. otpisivala vrijednost svoje imovine u Siriji. Do sada je ukupno otpisana vrijednost u iznosu od oko 3,4 milijarde kuna, na način da je u 2013. i 2015. otpisano oko 1,5 milijardi kuna Inine imovine u Siriji, a u 2015. oko 400 milijuna kuna. Uslijed ratnih zbivanja pojedina Inina postrojenja pretrpjela su oštećenja te su se u različitim razdobljima nalazila pod različitim upravama, od protuvladinih snaga do ISIS-a.

Inina dnevna proizvodnja u Siriji 2011. godine (prije uvođenja sankcija) iznosila je:

• Plin: 13.463 barela ekvivalenata nafte na dan

• Nafta i kondenzat: 6.791 barel ekvivalent nafte na dan

• LPG: tona

Kao što smo isticali dosad, osnovni preduvjet za nastavak Ininih prekinutih aktivnosti vezanih uz istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Siriji je potpuni prestanak svih ratnih operacija u Siriji te uspostavljanje stabilnih političkih i sigurnosnih prilika, pri čemu se podrazumijeva ukidanje sankcija koje su trenutno na snazi. Tek kada ti uvjeti budu ispunjeni, a Inini stručnjaci budu u mogućnosti na terenu izvidjeti stanje svoje opreme i samih polja, možemo početi s pregovorima o povratku, pregovorima o novim ugovornim odnosima te eventualnoj naknadi štete. U međuvremenu, INA pomno prati razvoj situacije”, stoji u INA-inom priopćenju.

Facebook Komentari