Lista sreće po zemljama: Najsretnija zemlja je Danska, a gdje je Hrvatska… sa Somalijom i ex Yu

Što usrećuje naciju? Prema izvještaju SDSN-a, Mreže rješenja za održivi razvoj, na to utječu faktori poput BDP-a po glavi stanovnika, sloboda od korupcije i mogućnost da imate “nekoga na koga možete računati u nevolji”.

Prema tim kriterijima, najbolje na svijetu kotira Danska – najsretnija zemlja svijeta.

Slijede je Švicarska, Island, Norveška, Finska i Kanada, pa zatim Nizozemska, Novi Zeland, Australija, Švedska, Izrael, Austrija, SAD, Costa Rica i Puerto Rico, koji je na 15. mjestu.

Najnesretnija zemlja svijeta je afrički Burundi, a slijedi je Sirija, Togo, Afganistan i Benin.

U top 15 najnesretnijih su i Ruanda, Gvinea, Liberija, Tanzanija, Madagaskar, Jemen, Burkina Faso, Uganda, Čad i Južni Sudan.

Kao što se da primijetiti, ratne aktivnosti, kao i činjenica da se neka zemlja nalazi na siromašnom i eksploatiranom crnom kontinentu, itekako utječu na loše stanje stanovništva tih zemalja.

Što se tiče zemalja ex Yu, smještene su u sredini, a ovo je top lista od najnesretnijih prema najsretnijima. U zagradi je navedeno mjesto na svjetskoj listi.

1. (95.) Makedonija
2. (88.) Crna Gora
3. (87.) Bosna i Hercegovina
4. (86.) Srbija
5. (77.) Kosovo
6. (74.) Hrvatska
7. (63.) Slovenija

Navedimo i da su se između Hrvatske i nešto nesretnijeg Kosova smjestili Hong Kong i Somalija.

U nastavku pogledajte listu s portala World Happieness Report, a koji se bavi i pitanjima utjecaja etike i religije na dobrobit ljudi.

lista srece

Facebook Komentari