Čačić komentirao informacije da se razgovori oko naftnih polja u Siriji već vode, tzv. tiha diplomacija

Reformist Radimir Čačić gostovao je u Novom danu i komentirao informacije N1 televizije da se razgovori oko naftnih polja u Siriji već vode, odnosno da je na djelu ‘tiha diplomacija’ vezana za njihov povratak ili prodaju.

On je, naime, kazao da je bio energično protiv toga da se Hrvatska svrsta uz EU kada su u pitanju sankcije Siriji.

“Međutim, zahtjev je bio takav, pritisak izvana je bio takav. Nismo čak bili u EU i nismo imali čak ni obvezu da to činimo. A ako smo već to činili, onda smo mogli tražiti kompenzaciju od EU, tih 800 milijuna dolara koliko smo izgubili, jer smo prihvaćali politiku EU i nanijeli sebi štetu. Hrvatska čini 0,5 posto društvenog proizvoda EU i dio smo bili spremni nositi, ali ostalo? Mi nismo tražili ni kompenzacije! Sadašnje priče da ćemo dobiti kompenzacije od Asada su, naravno, potpuno neprimjerene. Bit ćemo presretni ako ćemo se vratiti”, kazao je Čačić.

Upitan je zatim kakve su nam mogućnosti da se dogovorimo oko prodaje ili oko kompenzacija za izgubljenu dobit od eksploatacije, koja se kreće između milijardu i dvije dolara, odnosno je li to mogući model otkupa dionica Ine od MOL-a.

“Sasvim sigurno. Mi smo 800 milijuna dolara godišnje neto dobivali od Ine do 2011. godine, a onda to više nismo imali”, kazao je.

“Bio sam na tim poljima, to je impresivno, fantastično, najveći uspjeh u istraživanju koji smo ikada postigli, radi se o desetina milijardi dokazanih i neupitnih vrijednosti. Nismo utjecali na rat u Siriji, dogodilo se što se dogodilo, ali pritisak Amerike s jedne strane i prihvaćanje politike EU – to nismo smjeli, nismo trebali prihvatiti, a strašan je propust vanjske politike što makar nismo tražili kompenzaciju. I ta vanjska politika male pudlice, koja nas je i prije koštala, ovdje nas košta najviše”, kazao je. Ističe da je na tome području – naša naftna polja se nalaze u blizini grada Palmire – pod vlašću ISIL-a trenutno.

“Da se desilo da moramo obustaviti proizvodnju zbog toga imali bismo pravo na kompenzacije. Ali s obzirom da smo mi političkom odlukom, zbog sankcija EU prema Asadu, to napravili i izašli iz Sirije – kompenzacije nećemo dobiti”, prognozira Čačić, navodeći da bi bio beskonačno sretan kad bi uspjeli, ali misli da se to neće desiti.

“O prodaji mislim da nije dobro razgovarati, jer rezerve ugljikovodika Ine su bitno smanjene – otkad je MOL u igri za jednu četvrtinu, a to je vezano za polja u Siriji. Smanjena je i proizvodnja i prihodi i zato treba izaći iz te igre. U prodaju ne bih išao. Možda bi bilo dobro tražiti partnera na tome pa dio prava dati njemu pa to izvući”, kazao je Čačić.

Koliki bi mogao biti doseg pregovora te tihe diplomacije koja se vodi, upitan je zatim.

“Situacija u Siriji ide prema toma da Asad preuzima kontrolu nad prostorom. Postrojenja su tamo neoštećena i proizvodnja će se nastaviti. Pitanje je što će Asad napraviti s tim. Ponovno je tu u fokusu i odnos s Rusijom, što samo pokazuje koliko je važno postizati balans u vođenju politike”, kazao je. Pitanje je bi li Asada bilo da nema Rusije, navodi također, no ističe da se može pametno tome pristupiti, čak i dobiti i određeni novac, ako bi se tražilo partnera. Ina nije zadužena kompanija, a vrijedost bi joj se povećala.

Facebook Komentari