Nadbiskup Barišić nije štedio političare, u propovijedi objasnio što je samodostatna sebičnost

U splitskoj prvostolnici Svetoga Dujma misu polnoćku predvodio je nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić.

“Pod svaku cijenu žele vladati, unositi podjele, zaobilaziti zakone i propise”, rekao je Barišić.

Samodostatna sebičnost čini da izumiremo i nestajemo, kazao je Barišić, a rezultat su ugašene tvornice, mladi i obitelji koje napuštaju dom i domovinu.

Time se lijepu našu gura na periferiju iz koje i život želji pobjeći, kaže Barišić.

Okupljenim vjernicima u propovjedi je, uz ostalo, poručio kako se na Božić trebamo sjetiti onih koji su, suočeni s ugašenim tvornicama i propalim radnim mjestima – posljedicom nečije samodopadnosti i sebičnosti, prisiljeni, u potrazi za boljim životom, otići iz svog kraja.

Katolička agencija IKA izvijestila je o polnoćki iz Splita

„Božić je velika radost. Bog nam dolazi! Ne može bez nas! Ljubav ga čini slabim prema nama. Neizmjerni Bog postaje malo, slabo dijete. Rodivši se u Betlehemskoj štali, s ruba Judejske pustinje traži put k nama. Ljubav dolazi k nama i ide do udaljenih prostora, zatvorenih sredina, osamljenih domova i hladnih srdaca. Na osobit način, Betlehemsko dijete želi ući u dom naših obitelji. Štoviše, želi postati članom svake obitelji, kao i velike ljudske obitelji”, kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, predvodeći misu polnoćku u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma. U koncelebraciji bili su generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, katedralni župnik don Tomislav Ćubelić i don Ivan Urlić, a misu je izravno prenosio Hrvatski Radio Split.

U propovijedi nadbiskup je stavio naglasak na važnost očuvanja obitelji i na poruku koju Božić odašilje svakom čovjeku. „Božić je očitovanje Boga ljubavi koji nas iznenađuje, štoviše skandalizira. Na svoj način, Božić je shvatljiv samo ako u sebi ima nešto neshvatljivo. Ne nešto, nego sve. Ljubav je takva, bliska i daleka, shvatljiva i neshvatljiva”, kazao je nadbiskup te nastavio: „Malo, slabo, nemoćno dijete, a Bog. Skandal za nas koji želimo biti veći, jači, utjecajniji, koji se divimo i klanjamo samo takvima. Ondje gdje mi ne želimo biti – štala, slama, odbačenost, križ… – tu Bog dolazi iz ljubavi prema nama. Nebeski glasnik noćas i nas poziva da se pridružimo pastirima, malenima i neznatnima, i poklonimo se Bogočovjeku, malom, slabom, nemoćnom Betlehemskom djetetu.”

Podsjetio je na univerzalnu narodnu izreku da Božić treba slaviti u obitelji sa svojima, a sve druge blagdane bilo s kim i bilo gdje. Diljem naše domovine obitelji okupljene u toplini svoga doma i u liturgijskom zajedništvu u našim crkvama, radosno slave rođenje našega Spasitelja. Međutim, našu božićnu radost remeti i umanjuje „informacija da neki mladići i djevojke, pa čak i cijele obitelji, zbog gospodarske i ekonomske krize, napuštaju svoj Betlehem, svoju obitelj, svoj dom i svoju domovinu odlazeći u tuđinu. Žalosti nas to. No, s darom Betlehemskog djeteta više nitko ne bi trebao biti stranac i u tuđini. Emanuel – Bog s nama – svojom ljubavlju osvjetljava i svojom toplinom zagrijava i najudaljenije i najtamnije krajeve zemlje. Došao je radi nas ljudi i radi našega spasenja i tako čitav svijet postaje jedan Betlehem.”

Nastavljajući u istom duhu porukom nade, nadbiskup je kazao da nas novorođeno dijete želi „zagrliti svojom istinom i ljubavlju, pravdom i mirom. Hiti osvijetliti sve naše tamne životne prostore i svojom prisutnošću želi ispuniti sve naše tuđine i udaljenosti: braka i obitelji, društva i svijeta. A najveća tama i udaljenost, štoviše, najveći stranac može biti čovjek sam sebi, svome bližnjemu i Bogu. Takvi smo kada pokušavamo biti samodostatni. Onaj koji je dostatan samo sebi, kod njega nema mjesta za drugoga, ni za Boga ni za čovjeka.”

Nadbiskup Barišić istaknuo je da posljedice sebičnosti, „kao i onda u Betlehemu, ostavljaju svoj trag u društvu: samodostatna sebičnost bez otvorenosti prema životu čini da izumiremo i nestajemo. Budućnost je na strani djeteta, potomstva, koje nije zatvoreno u svoj egoizam, već je u službi darivanja života. Sebična, zatvorena svratišta, bježe od odgovornosti za opće dobro, traže svoje interese, stalo im je do karijere i moći, pod svaku cijenu žele vladati, unose podjele, zaobilaze zakone i propise… Rezultat samodostatnosti vidljiv je u zatvorenim i ugašenim tvornicama, propalim radnim mjestima, mladima bez posla, napuštenim domovima i zatvorenim školama, zaraslim oranicama, mladima i obiteljima koje napuštaju dom i domovinu. Time se Lijepu našu gura na periferiju iz koje i život želi pobjeći.”

Samo je Bog dostatan, a mi smo njegovi miljenici, naglasio je nadbiskup te dodao: „Bog nas zamilova u Sinu. On nas ne napušta niti nas zaboravlja. Strpljiv je. Zna čekati. Ima povjerenja u nas. Pohitimo mu noćas iskreno i ponizno u susret, upravo onako kako nama pristupa, On, naš Spasitelj. Na licu Betlehemskog djeteta čitamo gestu njegovih raširenih ruku: ‘Brate i sestro prihvati me i povedi me u dom svoje obitelji, u Betlehem tvoje domovine.'”

Čestitajući Božić i blagoslovljenu novu 2017. godinu, nadbiskup Barišić posebno se obratio onima koji su se odselili prije Božića i onima koji su u dvojbi da li učiniti to isto. Poželio im je „da se budućim Božićnim slavljima raduju sa svojom obitelji, u svome domu i u našoj domovini.” Brojni okupljeni vjernički puk je, uz Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem kapelnika splitske prvostolnice mo Šime Marovića, zdušno pjevao božićne pjesme.

Share This Article