VIDEO Vladimir Putin održao svoju tradicionalnu maratonsku pressicu: Jači smo od svakog agresora

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je tradicionalnu maratonsku konferenciju za medije, dvanaestu po redu. Za ovogodišnju tradicionalnu konferenciju akreditirao se rekordan broj novinara.

Prvo pitanje odnosilo se na stanje ruskog gospodarstva.

“Treba pogledati makroekonomske pokazatelje za 2015. godinu. Dakle, prošle godine je zabilježen pad BDP-a od 3,7 posto. Ove godine se također očekuje manji pad, mislili smo da će biti jedan posto, zatim smo napravili korekciju od 0,5-0,6. Najvjerojatnije će tako i biti na godišnjoj razini”, komentirao je Putin.

Vezano za Europsku uniju kazao je da je Rusija pouzdan partner zemljama članicama i da joj je potrebna jaka Europa, ali da EU mora sama riješiti svoje nesuglasice poput migrantske krize. Naglasio je važnost akcija SAD-a, Egipta, Saudijske Arabije i Jordana u Siriji. – Spremni smo razgovarati sa svima – rekao je.

“Posljednjih mjeseci u realnom sektoru gospodarstva možemo vidjeti rast plaća. Prirodni priraštaj je također očuvan. Mortalitet je u opadanju. Ukupno gledano, krećemo se u okviru plana koji je bio zadan društvu”, dodao je.

Šef moskovskog ureda WSJ-a upitao je mogu li 2017. biti održani prijevremeni predsjednički izbori, na što se Putin našalio: “U kojoj zemlji?”.

Sljedeće pitanje odnosilo se na nuklearni potencijal Rusije, odnosno postoje li planovi za proizvodnju novog nuklearnog oružja.

“Mi smo jači od bilo kojeg potencijalnog agresora. Moram reći, i mi to ne krijemo, mi smo zaista proveli veliku modernizaciju našeg raketno-nuklearnog potencijala”, kazao je Putin.

Putin je, između ostalog, komentirao američke izbore i optužbe demokrata, za koje kaže da traže žrtveno janje.

– Jesam li ja kriv? – pitao se, dodajući da nije odgovoran što republikanski glasači podržavaju Moskvu. Tvrdi da je to zato što dijele tradicionalne vrijednosti. Rekao je da se Ronald Reagan ne bi okretao u grobu zbog Donalda Trumpa, već bi bio sretan zbog njegove pobjede.

Dodaje da s Trumpovom vladom želi imati poslovni odnos.

Snimka streama uz engleski prijevod:

Facebook Komentari