Potpisan sporazum Vlade sa sindikatima državnih namještenika, Ćorić objasnio model povećanja

U petak ujutro potpisan je sporazum Vlade sa sindikatima državnih namještenika.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić objasnio je model povećanja osnovice. Od prvog siječnja osnovica plaće bit će veća za dva posto, a od prvog kolovoza te od prvog studenog za dodatnih dva posto.

“Siguran sam da smo na ovaj način otvorili dobar put izgradnji kvalitetnog socijaonog dijaloga, ovo je sigurno zalog za buduće razgovore” kazao je Ćorić nakon potpisivanja sporazuma.

‘Napravili smo dobar posao iako ima zlih jezika. I božićnica je dio rezultata ovih pregovora’, kazao je Dubravko Jagić iz Sindikata policije nakon potpisivanja.

Ministar financija Zdravko Marić potvrdio je da će božićnice uskoro početi sjedati na račune.

“Vlada će učiniti sve da dođe do preraspodjele sredstava do pet posto po proračunskim stavkama. Danas tijekom jutra ide tehnički nalog oko isplate, i mislim da bi zaposlenici to trebali vidjeti na računima”, rekao je Marić.

S obzirom da nije postignut dogovor oko povećanja osnovice plaća sa sindikatima javnih službi, ministar Ćorić je upitan znači li to da mu je represivni aparat, policajci i carinici… važniji od liječnika i učitelja.

“Vladi RH, predsjedniku Vlade i ministrima su jednako važni svi službenici. Nas u siječnju očekuju razgovori sa sindikatima javnih službi i očekujemo da ćemo iznaći rješenje na obostrano zadovoljstvo”, kazao je Ćorić.

Kompromisni dogovor
Podsjetimo, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u srijedu je postignut kompromisni dogovor.

”Jesmo, postigli smo dogovor. Dogovorili smo se oko božićnice i porasta plaće. Zadovoljni smo”, kazao je kratko Dubravko Jagić predsjednik sinidkata policije.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić zahvalio se predstavnicima sindikata na konstruktivnim pregovorima.

”Danas smo zatvorili jedno poglavlje u razgovorima na obostrano zadovoljstvo iako u ovakvim razgovorima nikad nitko nije u potpunosti zadovoljna. Na sjednici Vlade će moji kolege raspravljati o tekstu kojeg smo dogovorli sa sindikatima. U narednim prijedlozima izmjena zakona se očekuje potpisivanje izmjena i dopuna ugovora o plaćama i Kolektivnog ugovora. Ne mogu vam sve parafrazirati članke. Taj ugovor podrazumijeva povećanje osnovice u nekoliko faza tijekom iduće godine. Sindikati su s tim suglasni”, rekao je Ćorić.

Facebook Komentari