Turističko poslovno vijeće pri HGK najavljuje još bolju turističku 2017. godinu

Za daljnji rast nužne su izmjene turističke legislative, kažu u HGK.

„Očekujemo da će sljedeća turistička godina biti također rekordna, a u Ministarstvu turizma očekuje se da će rast biti na razini od pet posto“, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić na četvrtoj sjednici Turističkoga poslovnog vijeća pri HGK, održanoj 21. prosinca u HGK.

Dodao je da su ambiciozno ušli u pripreme te da će se raditi na izmjenama zakonskog okvira radi poboljšanja infrastrukture u turizmu.

„Provest će se izmjene Zakona o turističkim zajednicama, izmjene Zakona o boravišnoj pristojbi te će se s radnom skupinom pripremiti prijedlog izmjena Zakona o turističkom zemljištu. Projektom CroCard cilj je pridonijeti snažnijem poticanju domaćega gosta, osobito za kontinentalni turizam. Programom centara kompetencija i suradnjom svih mjerodavnih institucija, planiraju se provoditi ciljane edukacije i prekvalifikacije za turistička zanimanja. Kongresni turizam će se ponovno poticati, a u planu je otvaranje triju velikih kongresnih centara u Hrvatskoj“, istaknuo je Matušić.

„Ovogodišnja i lanjska turistička sezona bile su uspješne i dobro odrađene, pridonijela su značajno velika ulaganja u hotelijerskom sektoru i vjerujemo da će se taj trend nastaviti“, istaknuo je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher. „HGK će i dalje snažno spajati domaću proizvodnju s turizmom, i to specijaliziranom akcijom ‘Kupujmo hrvatsko – Hrvatski proizvod za hrvatski turizam’, kao poticajem gospodarskom rastu“, kazao je Zaher.

„Za turističku 2017. godinu potrebno je promociju i prodaju odraditi iznimno profesionalno“, istaknuo je predsjednik TPV-a pri HGK Franco Palma te dodao da su najveći iskorak u turizmu učinili hotelijeri brojnim ulaganjima. „Ove godine ulaganja su u turizmu iznosila 676 milijuna eura. Sljedeće godine iznosit će 817 milijuna eura, od čega će 500 milijuna eura biti iz privatnog sektora, a obnovit će se i otvoriti 42 nova hotela“, kazao je Matušić.

„U deset mjeseci ove godine, Hrvatska je ostvarila ukupno 15 milijuna turističkih dolazaka, što je 8,3% više nego prethodne godine, a isto je i sa 70,6 milijuna noćenja, što je 8,8% više nego lani“, kazao je direktor Sektora za istraživanje tržišta i strateško planiranje HTZ-a Igor Borojević. Sljedeće se godine u Hrvatskoj očekuju bolji rezultati u turističkoj predsezoni te ukupni rast u turističkim noćenjima za 3,3%, kazao je Borojević.

Predsjednici udruženja i zajednica pri HGK i predsjednici nacionalnih udruga istaknuli su ključnu problematiku koja predstavlja ograničenje za daljnji razvoj unutar određene djelatnosti. U konačnici su svi suglasni da su za daljnji rast neophodne izmjene zakonskih regulativa koje će pratiti realne potrebe turističkoga gospodarstva: Zakon o pružanju usluga u turizmu, Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, Zakon o turističkom zemljištu, Zakon o koncesijama te legislativa u vezi s radom sustava turističkih zajednica. Turistički je sektor složan u potrebi revidiranja stope PDV-a i sustava oporezivanja turističkih agencija, koji objektivno i dalje predstavljaju prepreku rasta profitabilnosti cijelog sektora.

Direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić Jurić istaknula je da je Turističko poslovno vijeće pri HGK jedinstveno tijelo koje okuplja 19 nacionalnih udruženja pri HGK i vanjskih udruga te tako zastupa čitav turistički sektor u Hrvatskoj, rezultat čega je i prijedlog strateških mjera za unapređenje konkurentnosti turističkog sektora, koji je već dostavljen Ministarstvu turizma. Uz mjere koje se tiču izmjena zakonske regulative, istaknula je i prijedlog uvođenja paušalnog poreza na dohodak za sve mikro i male subjekte, s prihodom do milijun kuna godišnje, stimulirajući cjelogodišnji rad raznih djelatnosti u turizmu.

Share This Article