Skupština HND-a: Javna netolerancija prema novinarima se potiče umjesto da se spriječava

Piše: Dražen Prša

Na 58. godišnjoj sjednici Skupština Hrvatskog novinarskog društva usvojila je zaključke o najvažnijim problemima vezanima za slobodu izražavanja, medije i status novinara kao i cijelu novinarski struku.

Neki od glavnih zaključaka Skupštine su: kupoprodaja medija je nedovoljno transparentna, vlasnici i upravljačke strukture u medijima utječu na medijske sadržaje ugrožavajući samostalnost redakcija, u dijelu medija još uvijek ne postoje Redakcijski statuti, a i tamo gdje postoje često se ne provode, utjecaj oglašivača na medije sve je veći, uključujući i bujajući trend objavljivanja plaćenih sadržaja koji se lažno predstavljaju kao novinarski uradci, sve je više i netolerantnog govora i prijetnji novinarima, uključujući i fizičke napade.

Unatoč stalnim upozorenjima HND-a na te i ostale probleme vezane za slobodu izražavanja, medije i status novinara u Hrvatskoj nadležne institucije probleme ne rješavaju dovoljno efikasno a političari takvu situaciju uglavnom ignoriraju iako su tvrdnje HND-a podržale najveće međunarodne novinarske udruge te organizacije koje se bore za slobodu javnog izražavanja.

Neki političari čak i potiču netolerantnu javnu komunikaciju usmjerenu ka novinarima, i to zajedno sa onima koji se predstavljaju novinarima a zapravo su politički instrumentalizirani huškači.

Skupština HND-a zaključila je kako je takvo stanje neodrživo te će se HND ustrajati u borbi za poštivanje najviših etičkih i profesionalnih standarda u novinarstvu, očuvanje integriteta novinara, nemiješanje vlasnika i upravljačkih struktura medija u uređivačku politiku te odgovornost političara i institucija sustava za poštivanje zakona, priopćeno je iz HND-a.

Facebook Komentari