Župan Milan Kolić: „Ličko-senjska županija sa svojim potencijalima i razvojnim projektima ima svoje centralno mjesto u razvoju RH“

Ad

U Kulturno-informativnom centru Gospić upriličen je danas tradicionalni domjenak na kojemu su se u organizaciji Ličko-senjske županije i Grada Gospića okupili brojni uzvanici iz političkog vjerskog, gospodarskog i društvenog života sa ovih prostora.

Dobrodošlicu okupljenima uputio je gradonačelnik grada Gospića Petar Krmpotić. Istaknuo je smisao ovakvih druženja koje se temelji na međusobnom uvažavanja, suradnji i dobrim željama za Božić i narednu godinu. Gradonačelnik Krmpotić istaknuo je kako je konac godine vrijeme sumiranja rezultata, prigoda za zahvaliti se na uspjesima i dosezima svakome ponaosob.

Župan ličko-senjski Milan Kolić osvrnuo se na nekoliko detalja koji će svakako utjecati na život svih žitelja županije i Hrvatske.

U godini koja je polako iza nas imali smo parlamentarne izbore, pa smo u određenom smislu bili u jednom vakumu. Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem već je trasirala osnovne smjernice svoga rada. To je prije svega ravnomjerni razvoj Hrvatske, decentralizacija, prometna povezanost… Imao sam čast biti nazočan proširenoj sjednici Vlade RH zajedno sa svim županima. Bila je to jasna poruka i onima koji su pokušali prekrajati Hrvatsku, sa nekim novim teritorijalnim ustrojem. Na tome smo sastanku ponovno čuli kako su županije stožerni temelj za razvoj Hrvatske. Ne dolaze u obzir bilo kakvi politički ili regionalni eksperimenti, kazao je župan Milan Kolić.

Dodao je da Ličko-senjska županija sa svojim potencijalima i razvojnim projektima ima svoje centralno mjesto u razvoju RH. Za vrijeme bivše Vlade Zorana Milanovića izgubili smo status brdsko-planinskog područja, osporena je opstojnost ruralne Hrvatske. Ova Vlada je u kratko vrijeme kompenzirala kroz Proračun one nedostatke koje smo izgubili tom promašenom Milanovićevom reformom. Sve poruke koje smo dočekali s novom Vladom šire optimizam. Znam da je bilo teško i našim poduzetnicima koji su unatrag 4-5 godina prolazili kroz teško razdoblje. Ličko-senjska županija sa svojim partnerima ima trenutno spremne projekte u vrijednosti od milijardu eura. U onome trenutku kada se raspišu Natječaji mi ćemo na njih aplicirati te brojne projekte, rekao je župan Kolić.

Saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine dr. Darko Milinović vrijeme Božića i dolazak Nove godine vidi kao prigodu da bi svatko od nas preispitao svoje postupke i dosege.

„Svakako se može učiniti još više, ali svatko od nas je nešto napravio. Za svoju obitelj, ustanovu, općinu, grad, županiju, za Hrvatsku. Vrijeme Božića je vrijeme da preispitamo svoja djelovanja u protekloj godini. Naš rad temelj je ukupnog napretka i jamstvo stabilnosti i boljitka. Drago mi što su ovdje mnogi načelnici općina, okupljeni ovdje bez obzira na boju političkog dresa. Gotovo sve jedinice lokalne samouprave su donesle Proračune, a kada su Proračuni doneseni to znači da tu vlada i politička stabilnost. Po prvi puta smo u Hrvatskoj nedavno imali izvanredne parlamentarne izbore. To je bio odraz političke nestabilnosti bivše Vlade. Zato smo posvuda kaskali u gospodarskom smislu, zbog te političke nestabilnosti“ – kazao je Milinović i dodao:

Dobili smo Vladu i sada je vrijeme da se udružimo prema jednom cilju, a to je poruka svim dionicima političkog i gospodarskog života da održimo opstojnost ove županije. Dobili smo mnoga jamstva od ove Vlade, a među njima i povratak mnogih ustanova i institucija natrag na prostore Ličko-senjske županije. Da povratkom ponovno steknu status pravne osobe na ovim prostorima. Ima niz institucija za čiji smo povratak zainteresirani. Prije 4-5 godina te su institucije imale sjedišta na ovom području, a onda su jednostavno dislocirane i uslijedila je centralizacija. Pred nama su novi izazovi, pred nama su novi izbori. Vjerojatno će ponovno biti zaoštrene političke retorike, ali sam uvjeren da će to biti politički gledano fer utakmica na kojoj će građani odabrati najbolje, kazao je Milinović.

Božji blagoslov zazvao je biskup mons. mr. Zdenko Križić. Kao temelj ljudske opstojnosti istaknuo je obitelj, zatim svijetlost koja dolazi kroz vjeru, ljubav i uzajamno poštivanje.

Dražen Prša/www.Lika-online.com

Facebook Komentari