Pregovori se nastavljaju, Vlada bi sindikatima mogla ponuditi isplatu povećanja osnovice u tri rate

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava započeo je još jedan krug pregovora Vladinog i tima sindikata državnih službi o isplati povećanja osnovice plaća slijedom rasta BDP-a, sukladno sporazumu iz 2009. godine.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša je uoči početka pregovora, govoreći o očekivanjima, izjavio novinarima kako moraju dobiti 6-postotno povećanje na ovaj ili onaj način. Možemo li to dobiti sudskim tužbama na duže razdoblje, o tome smo imali vrlo široku raspravu na sindikalnim tijelima i ima različitih razmišljanja. Kada razgovaraju socijalni partneri izgleda da je najbolje kada nitko nije sasvim zadovoljan. Možda nećemo ni mi biti potpuno zadovoljni, a ni Vladina strana zbog potrebe fiskalne stabilnosti proračuna, kazao je Pleša, prenosi HRT.

Vidjet ćemo što će danas biti, hoćemo li dobiti povećanje od 1. siječnja 2017. ili u više rata, no članstvo sindikata inzistira na isplati šest posto i pokušat ćemo doći do dogovora, dodao je.

Upitan jesu li osim tužbi spremni i na sindikalne prosvjede, Pleša je odgovorio kako je to zadnja opcija, ali nije isključena.

Na isto pitanje predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je kako dolazi Božić i da bi mogle biti gužve od Bajakova do Spielfelda.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar izrazio je, ipak, uvjerenje da će dogovor danas biti postignut.

Neslužbeno doznaje HRT da bi Vlada sindikatima mogla ponuditi isplatu u tri rate, odnosno u siječnju, kolovozu i prosincu iduće godine.

Facebook Komentari