Trump dobio većinu glasova Izbornog kolegija, najveći broj ‘nevjernih’ elektora u više od 100 godina

Republikanac Donald Trump dobio je u ponedjeljak većinu glasova američkog Izbornog kolegija i time i formalno pobijedio na američkim predsjedničkim izborima održanim 8. studenoga.

Trump je bez problema dobio više od 270 glasova potrebnih za pobjedu, premda je čak šest elektora iznevjerilo tradiciju i glasovalo protiv “instrukcija” svoje savezne države, što je najveći broj “nevjernih elektora” u više od stotinu godina.

Američki elektori, njih 538, u ponedjeljak su glasovali u svojim saveznim državama za novog, 45. američkog predsjednika. Glasovanje je inače formalnost, no ove godine pod posebnim je povećalom javnosti nakon što su neki demokrati pozvali elektore da promijene mišljenje i podrže Clinton, koja je na izborima osvojila gotovo 2,9 milijuna glasova više od svog protivnika, izabranog američkog predsjednika Trumpa, ali je ipak izgubila zbog izbornog sustava po kojem je Trump osvojio više elektora.

Dio demokratskih aktivista nadao se da će uvjeriti republikanske elektore da daju svoj glas Clinton, no na kraju je, međutim, više demokrata nego republikanaca promijenilo stranu.

Facebook Komentari