Prošao zagrebački proračun, za su bili iz Kluba MB i HSS-a te Kluba HDZ-a, HSP-a AS i BUZ-a

U Gradskoj Skupštini prihvaćen je zagrebački Proračun za 2017. godinu “težak” sedam milijardi i 500 milijuna kuna bez proračunskih korisnika, a s njima devet milijardi i 300 milijuna. Od 51 zastupnika 29 ih je glasalo za Proračun, a 22 protiv, piše dalje.com.

Za njega su glasali zastupnici iz Kluba Milana Bandića i HSS-a te Kluba HDZ-a, HSP-a AS i BUZ-a. Protiv su bili SDP, HNS, HSLS, HSU kao i dvoje nezavisnih zastupnika – Sandra Švaljek i Vladimir Ferdelji.

Neizvjesnosti gotovo da i nije bilo, jer se već nekoliko dana nakon sjednice 1. prosinca znalo da će Proračun ipak proći odnosno da će ga HDZ podržati pa i unatoč najavi prvog zagrebačkog HDZ-ovca Andrije Mikulića da bi podrška njega i njegovih zastupnika mogla izostati.

Presudili su, na koncu, 200 milijuna kuna vrijedni i od Bandića prihvaćeni amandmani, a u stvarnosti, presudio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković koji je Mikuliću zabranio bezrazložno i samoinicijativno rušenje Bandića.

Dodatnih 30 milijuna kuna za sljemensku žičaru

Od predloženih stavaka u amandmanima izdvajamo dodatnih 30 milijuna kuna za sljemensku žičaru (uz već postojećih 19 milijuna koje je predložio Bandić), 20 milijuna za početak gradnje rotora u Remetincu, 15 milijuna za produžetak Branimirove do Sesveta, 10 milijuna za uređenje Trga Franje Tuđmana te 10 milijuna za modernizaciju i opremanje gradskih tržnica.

U iduću će godinu tako Zagreb uploviti mirno, a možda je tako i bolje, komentirali su gradski zastupnici razvoj događaja na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Skupštine. Za pet mjeseci na rasporedu su lokalni izbori pa nije bilo smisla rušiti Proračun, a time na koncu i Bandića.

Prvi rebalans Proračuna, ako ne ranije, imat ćemo već u lipnju – nakon izbora. Tko god na izborima pobjedi, sigurno će vršiti preraspodjelu proračunskih sredstava. Ako pobjedi Bandić – za očekivati je da će izvršenje nekih od stavaka obećanih HDZ-u odgoditi za “bolja vremena”, a ako pobjedi netko drugi taj će, pak, krojiti Proračun po svome. Dakle, nakon zimskog zatišja očekuje nas prava proljetna oluja.

Facebook Komentari