Premijer Plenković i ministar Marić u Sisku o prometnoj povezanosti, rafineriji i zapuštenoj državnoj imovini

Premijer Andrej Plenković boravio je u radnom posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji. Bila je to 19-ta županija koju je posjetio u ova dva mjeseca rada nove hrvatske Vlade.

U sjedištu Sisačko-moslavačke županije održao je radne sastanke sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem, i sisačkom gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček.

„Oni su nas upoznali s ključnim razvojnim projektima i trenutnom situacijom i u gospodarskom i socijalnom smislu kada je riječ o Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji. Razvidno je da je jasno kako trebamo nastaviti kvalitetnije cestovno povezivanje Siska, od Lekenika do Siska. Očekuje se napredak u mandatu ove Vlade. Nastojat ćemo to pitanje staviti na prioritetnu listu rada i ministarstva i Hrvatskih cesta“, rekao je Plenković koji je ujedno najavio kako će u veljači iduće godine u Sisku biti održana sjednica Vlade Republike Hrvatske.

„Na taj način želim dati važan i politički ali i konkretan signal moje Vlade prema Sisačko-moslavačkoj županiji. Smatram da je ona na svojevrstan način simptomatična za određene procese koji su se dogodili u vrijeme tranzicija nisu pozitivno djelovale na Sisak kao ranije industrijsko središte i da u ovom trenutku moramo dati signal kako pomoći u gospodarskom, razvojnom i socijalnom smislu županiji koja, kao što vidimo ima i neke negativne demografske trendove u perspektivi. Zadaća je Vlade Republike Hrvatske da napravi maksimum kako bi se razvoj ove županije i Siska te drugih gradova i općina usmjerio ka pozitivnom pravcu“, dodaje Plenković i ističe kako će nastojati pronaći rješenje kako da Vlada pomogne razvoju naše županije.

„Naravno da će pitanje INA-e i Rafinerije ovdje u Sisku biti jedna od temeljnih zadaća moje Vlade. Ona će biti dio cjelovitog paketa bavljenja s INA-om od strane Vlade. Sva nadležna ministarstva su još u fazi analize situacije i prikupljanja svih detaljnih informacija. Kada dođemo u fazu da pristupimo ovom pitanju na jedan cjeloviti način, tada ćemo voditi računa o svim aspektima rada Rafinerije i onoga što ona znači za Sisak, za ljude koji ovdje žive, za kooperante i obitelji“, zaključio je Plenković.

„Apsolutno smo razgovarali o svim problemima na području naše Županije. Naglasio bih veliki problem, demografska slika naše županije, razvoj, radna mjesta, zadržavanje stanovništva u našoj županiji. Između ostaloga, uz cestovnu povezanost koju želimo u mandatu ove Vlade poboljšati, dovršiti i autocestu do Siska, svakako želimo da osim Rafinerije na neki način i Petrokemiju sačuvamo kao važnu industrijsku granu“, istaknuo je župan Ivo Žinić.

Od projekata premijeru je spomenuo potencijalnu mogućnost osnivanja Sveučilišta u Sisku.

„Na taj način pridružujemo se ideji Vlade o decentralizaciji određenih državnih funkcija, u ovom slučaju i znanstvenih. Sisak ima tih mogućnosti i potencijala. Osim toga, razgovarali smo i o drvnoj industriji. Drvna industrija u našoj županiji je možda najrazvijenija, razgovarali smo o oko preraspodjela tih šumskih i rudnih bogatstava na području naše županije, smatramo da tu treba voditi računa da ta bogatstva koja se nalaze ovdje, ovdje se i prerađuju“, zaključio je Žinić.

Nakon župana Žinića, sastanak s premijerom Plenkovićem i ministrom Marićem održala je i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

„Zadovoljstvo današnjim sastankom najbolje će dati Siščani i Siščanke kada vide što će uslijediti iza ovog sastanka, odnosno da li će Sisak dobiti bolju prometnu povezanost kao što su premijer i župan naglasili. Zadovoljna sam što je do sastanka došlo i veselim se sjednici Vlade u veljači. Imat ćemo puno pitanja i vjerujem da će ministri biti svi kompetentni i dati nam relevantne odgovore“, istaknula je Ikić Baniček koja je između ostaloga pohvalila osnivanje Ministarstva državne imovine.

Dražen Prša/portal53.hr

Facebook Komentari