Mostov zastupnik Miroslav Šimić nakon presude Ustavnog suda: „ Zaštita prava potrošača mora biti prioritet“

Ustavni sud utvrdio je danas da je Vrhovni sud propustio obrazložiti razloge za različito tumačenje istog pravnog standarda, u dijelu ustavne tužbe Potrošača koji se odnosi na valutnu klauzulu (tzv. švicarski franak).

Riječ je o velikome uspjehu Saveza Potrošača i Udruge Franak i važnome koraku u zaštiti prava
potrošača. To pozdravlja i Most nezavisnih lista, koji se konstantno zalaže za promicanje poštivanja etičkih normi u poslovanju i politici.

Propust banaka da potrošače upoznaju s posljedicama sklapanja ugovora o kreditu predstavljao je odlučujuću okolnost za ocjenu Vrhovnog suda da su ugovorne odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi nepoštene, no isto u odnosu na ugovornu odredbu o valutnoj klauzuli Vrhovni sud nije uzeo u obzir.

U konkretnom su slučaju ugovori o potrošačkom kreditu bili opterećeni s dva bitna promjenjiva elementa, stoga se neizbježno trebalo ocijeniti jesu li potrošači bili svjesni ekonomskih posljedica takvog rizičnog ugovaranja.

„Zaštita prava potrošača mora biti prioritet, pogotovo kad se radi o kreditima koji čitave obitelji mogu ostaviti na ulici bez kune u džepu. Naša stvarnost je takva da ljudi često nemaju drugi izbor nego podići određeni iznos da bi osigurali osnovne uvjete za život, te ih moramo zaštititi da pritom ne dovedu sebe i svoju djecu u još teži položaj. Uvijek ćemo stoga pozdravljati propitivanje i utvrđivanje poštenosti uvjeta u takvim okolnostima, kako bismo bili sigurni da nijedan potrošač nije bespravno zakinut.“ – izjavio je saborski zastupnik Mosta, Miroslav Šimić.

Dražen Prša

Share This Article