Aleksić objasnio zašto je danas bio ushićen nakon presude Ustavnog suda i što ona znači za ljude

Gost Dnevnika na N1 bio je Goran Aleksić, član Udruge Franak i saborski zastupnik.

Za ushićenost nakon današnje odluke Ustavnog suda, Aleksić kaže da ima razloga: Naravno, da imam razloga za ushićenost. Ustavna tužba Udruge Franak je prihvaćena gotovo u potpunosti, nije samo u onom dijelu u kojem se od Visokog trgovačkog suda tražilo da ponovo ispita svoju odluku, jer je Ustavni sud odlučio da to mora ispitati Vrhovni sud, te da mora ispitati poštenost valutne kaluzule u švicarskom franku za svih osam banaka i za Sberbank u dijelu koji se odnosi na promjenjivu kamatnu stopu.

Na pitanje što ako Vrhovni sud opet odluči isto, ali ovaj put s temeljitijim obrazloženjem, odgovara: “Vrhovni sud uopće nije ništa obrazložio, on nije ispitao poštenost valutne klauzule, on mora najprije to ispitati, pa ako utvrdi da je tako, tek ćemo ona vidjeti što ćemo učiniti. A trebao bi prethodno to pitanje uputiti EU sudu, što nije učinio, a morao je to već učiniti, a nije u presudi obrazložio zašto to nije učinio.”

Ako sve bude išlo brže nego do sada, novi postupak, mišljenja je, mogao bi završiti za pola godine, ako ako bude isti tempo, procjenjuje, onda bi se sve moglo riješiti u roku godinu dana.

Na pitanje što bi bilo kakva nova odluka značila za ljude koji su kredit u švicarcima otplatili ili, još gore, preskupo platili konverziju, kaže da bi svi, ako Vrhovni sud potvrdi raniju presudu, mogli od banaka tražiti preplaćeni iznos za kamata.

“Ako je netko kredit otplatio prije ove konverzije, koja je bila zakonska, znači po nekom višem tečaju, svatko takav bi imao pravo dobiti razliku tečaja i preplaćene kamate. Ako banke to ne bi htjele vratiti mirnim putem, svatko bi na sudu, ako bi Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu suda Dobronića, pojedinačnom tužbom to mogao tražiti.”

“Ali ne sumnjam, da banke, ako se donese presuda, tako ne bi postupile”, dodaje.

Ako se potvrdi presuda, ističe Aleksić, ona je kolektivna, odnosno vrijedi i za kredite u kunama i eurima, u dijelu koji se odnosi na kamate. “Svi bi oni mogi dobiti sudske postupke”, mišljenja je.

Alekisć je otkrio tko je najviše zaslužan za ovaj uspjeh. Naveo je da je to odvjetnica Udruge Ines Bojanić, a kojoj je puno pomogao jedan odvjetnik iz Splita, čije ime, kaže ne smije otkriti: “On za nas radi godinama, ali u tajnosti, on je veliki altruist, ali njegovo ime ne mogu reći, a treći je Denis Smajo iz Udruge Franak. Njih troje su bili glavni u izradi ustavne tužbe.

Šeparović: Ustavni sud djelomično usvojio tužbu protiv osam banaka, Udruga Franak slavi

Facebook Komentari