Ministar pravosuđa: Hrvatska uopće ne kontrolira osuđene pedofile, nema novaca za to

Bivši sudac Općinskog suda u Metkoviću i Općinskog suda u Dubrovniku Ante Šprlje po drugi put obnaša dužnost ministra pravosuđa.

U intervjuu za Index rekao je, komenitrajući sramotno niske kazne za silovatelje kako nije sretan visinom kazni koje se izriču:

“Zakonom je propisana maksimalna kazna za silovanje do 10 godina, a za pedofilske zločine do 15 godina. Tako da nisam sretan s visinom kazni koje se izriču. Budući da je sudstvo neovisno, jedino mogu pozvati sve sudionike da primjereno razmotre predmete.
Silovanje je jedan od najtežih oblika kriminala i treba biti najstrože kažnjen.”

Registar pedofila u Hrvatskoj je izrazito loše osmišljen, smatraju brojni stručnjaci. Osuđeni pedofili nakon odsluženja kazne više nisu pod nikakvim nadzorom države i predstavljaju daljnju opasnost. Može li se tu išta promijeniti?

“Trenutno u bazi imamo oko 1500 registriranih pedofila. No prema našem zakonodavstvu nemamo osigurano provođenje ikakve kontrole nad njima nakon odsluženja kazne. Takva kontrola košta. Problem je što za to nemamo novaca iako smatram da briga o sigurnosti djece treba biti prioritet. Tako da ću se u svom mandatu založiti da nam se osiguraju veća sredstva kako bi promijenili ovakav način rada”, rekao je Ante Šprlje za Index.

Facebook Komentari