Bernardić o Plenkoviću: Nisam čuo nikakve jasne političke odgovore, više je to bilo političko izmotavanje

Gostujući u Novom danu predsjednik SDP-a Davor Bernardić istaknuo je kako namjerava uskoro poslati premijeru Andreju Plankoviću čestitku za nadolazeće blagdane, ali iskoristit će tu priliku i da ga pozove na kavu.

Šef SDP-a Davor Bernardić kazao je kako namjerava pozvati predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na ‘čašicu’ razgovora u siječnju u jedan od kafića u centru Zagreba ‘da vidi kako ugostitelji žive od Nove godine’.

“Nije bilo službenog poziva. Uputit ću mu ovih dana čestitku za Božić i poželjet mu mnogo uspjeha. Uputit ću mu i poziv na sastanak da se nađemo primjerice u siječnju u kafiću u centru Zagreba da vidi kako su ove promjene oko PDV-a utjecale na ugostitelje”, otkrio je.

Upitan kako komentira jučerašnji nastup premijera kod Aleksandra Stankovića u emisiji Nedjeljom u dva, odgovorio je: “Nisam jučer čuo nikakve odgovore. Nisam čuo nikakve jasne političke odgovore, više je to bilo političko izmotavanje. Mi smo bili vrlo jasni – donesite zakone, donesite zakon o minimalnoj plaći, uklonite fašističke simbole i ne bacajte ljagu na Domovinski rat, nastavite obrazovnu reformu, zaštitite INA-u i radnike INA-e, zaštitimo proizvodnju”.

‘Raspravu o simbolima treba voditi u Saboru’

Dodao je kako će se u Saboru definitivno razgovarati o simbolima.

Na pitanje hoće li sudjelovati u komisiji za odlučivanje o simbolima totalitarnih režima, istaknuo je: “Čuo sam jučer da se osniva komisija Vlade. U Hrvatskoj smo se izborili za Sabor, takva rasprava se treba voditi u Saboru. Vlada neka osniva što god hoće. Znate onu Churchillevu: ‘kada ne znaš što ćeš, osnuj povjerenstvo'”.

“Trebamo se okrenuti budućnosti i ostavite povijesni revizionizam iza nas. Sasvim sigurno HOS nije isto što i prozdrav koji vuče konotacije iz nekog vremena kada su brojni ljudi stradali u plinskim komorama. Treba odmaknuti prizvuk fašizma od Domovinskog rata. I očekujemo i od Vlade i od HDZ-a da to osudi. Taj pozdrav je korišten u Drugom svjetskom ratu. On vrijeđa obitelji žrtava i one protiv kojih je proveden teror. To treba ostaviti u prošlosti”, rekao je.

Neka HOS napravi ploču bez ‘ZDS’

“Predložili smo poštivanje zakona i spriječavanje bacanja ljage jedne grupe na Domovinski rat. Zaključke Odbora za Ustav koji je presudio da se treba ukloniti ploča u Jasenovcu, to smo u SDP-u inicirali. Ti zaključci su da se postupi po sili zakona. To znači zabrana postavljanja fašističkih simbola. Sam pozdrav koji se povezuje s fašizmom je potpuno neprihvatljiv. Potpuno odvajam HOS od samog pozdrava. Neka naprave novu ploču, bez pozdrava”, istaknuo je Bernardić.

Treba pomoći radnicima

Komentirajući subotnju povorku ekstremnih desničara od SNV-a do SDP-a u centru Zagreba, šef SDP-a je naglasio: “Taj politički ekstremizam ne pada na plodno tlo. Naši sugrađani se plaše jačanja ekstremne desnice i to treba spriječiti. Treba se okrenuti budućnosti i ostaviti to u prošlosti. Trebamo gledati kako od 1.1. pomoći radnicima, ugostiteljima, mladima u ovoj zemlji, zaštititi nacionalne interese. To je politika SDP-a, nećemo se baviti prošlošću. U RH moramo završiti s povijesnim temama. Moramo dogovoriti što su naše vrijednosti i na čemu počiva RH, a u našem Ustavu počiva na antifašizmu. To je jedan od razloga i zašto sam tražio sastanak s premijerom Plenkovićem i konačno završimo raspravu o ustašama i partizanima. Moraju se dvije najveće političke opcije dogovoriti oko ključnih stvari u Hrvatskoj”.

Facebook Komentari