Jandroković: Postaviti ploču na kojoj je sporni pozdrav u Jasenovcu smatram neprimjerenim

Potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković u intervjuu za Jutarnji list komentirao je, između ostalog, vruću političku temu – ploču postavljenu poginulim HOS-ovim vojnicima na kojoj se nalazi i pozdrav ‘Za dom spremni’.

Jandroković je pojasnio kakav je stav HDZ-a kada se govori o temama iz vremena Drugog svjetskog rata.

”Naša je namjera zatvoriti te teme tako da kroz političku i stručnu raspravu dođemo do konsenzusa o hrvatskoj prošlosti i osudi svih zločinačkih totalitarnih režima. Hrvatska je, vjerujemo, dovoljno zrela, 71 godinu nakon Drugog svjetskog rata i četvrt stoljeća nakon stjecanja neovisnosti, da se odgovorno suoči s prošlošću i jasno odredi prema svim totalitarnim sustavima. Da napokon zatvorimo stranice povijesti koje su nas razdvajale i okrenemo se budućnosti. Dobri signali zasad dolaze i iz SDP-a s ciljem smirivanja strasti”.

Naglasio je kako poneki zaboravljaju da ploča u Jasenovcu stoji u čast jedanaestorici hrvatskih branitelja koji su svoj život dali za slobodu Hrvatske.

”Oni zaslužuju našu trajnu zahvalu i pijetet. Ali, Jasenovac je bio i ustaški logor u kojem je pobijeno više desetaka tisuća ljudi. Apsolutno svatko tko je human i tko normalno razmišlja izražava pijetet prema tim žrtvama. Stoga postaviti ploču na kojoj je sporni pozdrav u Jasenovcu smatram neprimjerenim. Oni koji su postavljali takav natpis na ploči u spomen na hrvatske branitelje morali su toga biti svjesni”.

Kazao je kako to ne može korisititi Hrvatskoj na međunarodnom planu.

”Jedna od glavnih sastavnica hibridnog rata, o kojem je Europski parlament nedavno donio rezoluciju, je upravo bjesomučno optuživanje protivnika za nacionalizam, neofašizam, nacizam ili, u našem slučaju, “ustašizaciju”. Ne smijemo dati nikakvog povoda za to, pogotovo ne u slučajevima herojske pogibije naših mladića koji su branili domovinu upravo od velikosrpske agresije, čiji je udarni dio bio četnički, to jest fašistički pokret. Moramo biti mudri! No neovisno o drugima, stvari trebamo postaviti na svoje mjesto zbog nas samih, zbog svih građana Hrvatske, jer moramo imati jasan odnos prema žrtvama svih zločinačkih režima, a ne ih, poput nekih, dijeliti na “naše” i “vaše”.”, rekao je Jandroković za Jutarnji list.

Facebook Komentari