13.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Evo što će se s kreditima dogoditi ako HDZ i MOST prihvate...

Evo što će se s kreditima dogoditi ako HDZ i MOST prihvate zakonske prijedloge Snage

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić pojasnio je kakav bi učinak trebale imati predložene izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Imam dojam da veliki broj ljudi ne razumije što će se dogoditi ako predloženi zakon bude jednoga dana donesen, pa evo:

1. Sve promjenjive kamatne stope u kreditima ugovorenim prije 1.1.2013., bez obzira na valutu, past će za 2 pa i do 4 postotna boda, i od 1.1.2014. kamatne stope bi se u tim kreditima kretale od 1,5% do maksimalno 3,5%, ovisno o tome kada je netko podigao svoj kredit, jer veličina promjenjivih parametara nije bila jednaka za svaki kredit u trenutku ugovaranja kredita.

2. Svi konvertirani krediti, novi euro krediti, morali bi se također reobračunati po istome principu kao i euro krediti koji su takvi od početka, a to znači da bi u konverziji potpisani fiksni dio kamatne stope i promjenjivi dio kamatne stope bili proglašeni ništetnima te bi se moralo pristupiti ponovnom određivanju elemenata kamatne stope od 1.1.2014.

3. Za CHF kredite koji nisu konvertirani konačno bi se odredile marže koje bi bile uglavnom vrlo niske te bi veliki dio preostalih CHF kredita dobio kamatne stope i niže od 3,23%.

4. Svi konvertirani CHF krediti koji su otplaćeni također bi bili reobračunati od 1.1.2014. u skladu s novim kamatnim parametrima.

Eto, znam da moram crati, pa crtam… 🙂

Ako predloženi zakon nikada ne bude donesen, onda će se opisana problematika moći riješiti jedino sudskim putem, a vlast će svakako snositi odgovornost za nečinjenje i za neispravljanje Linićevih propusta kod pripreme izmjena ZPK-a iz NN 143/13. Nažalost, svojom tvrdoglavošću, Linić je uzrokovao već dvogodišnje probleme koje imamo s nezakonitim maržama, a njegovi nasljednici do danas nisu shvatili o čemu se tu radi, zbog čega banke i dalje pelješe dužnike za milijune kuna dnevno…
Glavni razlog zašto sam u Saboru jest potreba da se to promijeni i da konačno banke počnu poslovati zakonito.

Ako MOST i HDZ ne prihvate moj prijedlog, onda ću to morati pokušati riješiti preko opozicije, a ako ne bude išlo niti tako, morat ću to potpuno samostalno pokrenuti. Nadam se da je svima jasno da samostalno to neće biti izvedivo, ali ja ću kao zadnje sredstvo pokušati i tako.

I moram napomenuti još jednom – i MOST i HDZ su krajem 2015. prije izbora obećali da će to riješiti.

Vidjet ćemo.., napisao je Aleksić.

Najnovije

Još iz rubrike