Čeka nas hladan tjedan, a hoće li biti i bijeli Božić? Vjerojatno za one imućnije hoće

Subotnje jutro je donijelo mraz. Prema podacima sa mreže pljusak.com temperatura se u Lici mjestimice spuštala i do -10.9°C koliko je malo poslije 6 sati izmjereno u Lovincu. Od DHMZ postaja je najhladnije sa -9°C bilo u Gospiću i Sinju.

U Bednji i Daruvaru se temperatura spustila do -8°C. Drugdje u unutrašnjosti je izmjereno od -1 do -7°C. Jutros je minusa bilo mjestimice i uz obalu (Poreč i Metković -1°C, Malinska 0°C). Na većem dijeli Jadrana su izmjerene minimalne temperature od 1 do 7°C.

Najviše dnevne temperature u mnogim nizinama unutrašnjosti su zbog cjelodnevne magle i niske naoblake zadržale negativne predznake. Tako je u Križevcima i Slavonskom Brodu najviša dnevna temperatura dosegnula tek -3°C. U Gradištu, Osijeku i Sisku izmjereno je najviših -2°C, a u Bjelovaru, Novoj Gradiški, Krapini -1°C. Zimski ugođaj u Sisku, Novoj Gradiški, Slavonskom Brodu povremeno je pojačavao i tzv. „industrijski“ ili anticiklonalni snijeg, odnosno snježna izmaglica, piše Crometeo.

Tamo gdje je probilo sunce temperature su porasle koji stupanj iznad nule (Varaždin 4°C). Toplije je bilo uz dosta sunca u višem gorju. Nakon što se u noći od petka na subotu temperatura na Zavižanu spustila do -10°C, od jutra je brzo rasla. Tako je u 7 sati izmjereno -3°C, a danju i +3°C. Zabilježimo i zanimljiv podatak da je ovog prosinca Zavižan imao samo jedan dan s snježnim pokrivačem. 4.12.2016. je u 7 sati ujutro izmjeren skroman 1 cm snijega. U povijesti meteoroloških mjerenja najmanji broj dana sa snježnim pokrivačem na Zavižanu je zabilježen baš u prvoj godini mjerenja tj. u prosincu 1953. godine. Tada je bilo samo 8 dana sa snježnim pokrivačem. Ovogodišnji prosinac bi mogao taj rekord još „smanjiti“. Prosječno u prosincu na Zavižanu bude 26 dana sa snježnim pokrivačem. Toliko ih je bilo i u 2015. godini, kada je prosinac na Zavižanu bio rekordno topao.

Temperaturna inverzija danas ipak nije bila onako jako izražena kao prije tjedan dana. Tako je danas razlika između Zagreba (Maksimir) i Puntijarke iznosila 9°C, koliko je bio maksimum na vrhu zagrebačke gore. U Pazinu je nakon jutarnjih -7°C najviša dnevna temperatura uz obilje sunca porasla do 10°C. Na većem dijelu Jadrana su najviše dnevne temperature imale vrijednosti od 10 do 14°C, koliko je izmjereno u najtoplijem Dubrovniku i Hvaru.

Vladavina anticiklone se nastavlja i slijedećih dana. Naime, prognostički modeli danas su značajno smanjili mogućnost da ciklona iz zapadnog Sredozemlja čiji se razvoj očekuje početkom novog tjedna značajnije utječe na vrijeme u našim krajevima. Malo oborina može biti samo na otvorenom moru i otocima, te u gorju, ali u većini krajeva se prosinačka suša zasad nastavlja.

Prema, sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a slično vrijeme će se nastaviti i sljedećeg tjedna. Temperature će ići nekoliko stupnjeva ispod nule, bit će sunca i vjetra, ali veće oborine se ne očekuju ni tijekom blagdanskog vikenda.

Facebook Komentari