U Otočcu održana 1. Međunarodna konferencija o ženskom poduzetništvu

Piše: Dražen Prša

Konferenciju je prigodnim govorom otvorila potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj.

„Kao ženi, poslovnoj ženi, potpredsjednici za graditeljstvo, promet i veze, sve do nedavno zaposlenoj u realnom sektoru, iznimno mi je zadovoljstvo biti ovdje, tim veće što dolazim iz institucije koja je odavno prepoznala potencijal ženskog poduzetništva i važnost njegova razvoja . Gospodarska komora ima dugogodišnje iskustvo u promicanju i poticanju poduzetništva žena. Ove će godine biti 21 godina kako gospodarska komora uspješno surađuje sa Hrvatskom udrugom poslovnih žena „Krug“. U svjetskoj populaciji kao i u ukupnom stanovništvu RH žene čine većinu od 52 posto, no činjenica je da žena u području poduzetništva ima manje nego muškaraca, zbog socijalnog, ekonomskog, politički nepovoljnog položaja u odnosu na muškarce. Iako su žene obrazovanije te čine većinu među diplomiranima, 58 posto i među magistrima 54 posto, te među doktorima znanosti također, u 2013 godini žene su u prosjeku zarađivale 11 posto manje od muškaraca. U toj godini jedina djelatnost gdje su žene bile bolje plaćene od muškaraca, nevjerojatno ali istinito, bilo je graditeljstvo“ – kazala je Mirjana Čagalj.

Na konferenciji se moglo čuti da su žene u poduzetništvu još uvijek na hrvatskom tržištu rada u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce, ali unazad nekoliko godina vidljivi su pozitivni pomaci u smjeru poticanja uloge žena u poduzetništvu. Tako je u 2008. godini bilo tek 18 % žena poduzetnica dok je u 2013. godini taj broj porastao na 25 % žena poduzetnica što je vrlo pozitivna tendencija. Iako je u Hrvatskoj sve više žena u poduzetništvu još uvijek se susreću sa stereotipovima koji koče karijeru pa je često taj put teži nego put muških poduzetnika. Poduzetnice se odlučuju na svoj put češće iz nužde nego iz poslovne ideje za koju smatraju da će im donijeti poslovni uspjeh. Takva poduzeća najčešće su u djelatnosti trgovine te u sektoru pružanja usluga. Ipak, sve je više žena u poduzetništvu koje pronalaze tržište, tržišne niše, gdje su vjerujući u svoju viziju ostvarile posao snova te su svoje hobije i svu kreativnost pretočile u posao.

Za povećanje broja žena u poduzetništvu potrebno je izgraditi odgovarajuću poduzetničku infrastrukturu, a u tom cilju RH donosi niz mjera i instrumenata kojima će se poticati žensko poduzetništvo. Tako je donesena i 2. po redu Strategija razvoja poduzetništva žena u RH za razdoblje od 2014. – 2020. godine kao okvir akcija i postupaka koje je potrebno poduzeti u cilju poboljšanja ženskog poduzetništva.

prva-med

HGK bila je jedan od inicijatora te nacionalne strategije te jedan od sudionika u provedbi strateških ciljeva poput poboljšanja sustavne podrške poduzetništvu žena i uvođenju poduzetništva žena u cjelokupnu institucionalnu infrastrukturu. U cilju pomoći ženama pri ulasku u biznis Komora je održala niz raznih edukacija za poduzetnice početnice i one koje tek to namjeravaju postati te je sudjelovala u više projekata. Posebno se izdvaja sudjelovanje u projektu Ambasadorice ženskog poduzetništva gdje se kroz niz seminara i radionica nastojalo potaknuti i podići samopouzdanje žena da počnu poduzetničku djelatnost i osnuju vlastite tvrtke.

Novi projekt HGK je Poduzetnički inkubator za poduzetnice početnice, koji se nalazi u Županijskoj komori Split, i poduzetnicima početnicima razdoblje od 3 godine po vrlo povoljnim uvjetima pruža nekoliko opremljenih uredskih prostora, mentorsku, savjetodavnu i svaku drugu logističku pomoć.

Danas još uvijek ne postoji dovoljna svijest o tome koliki potencijal leži u jačem uključivanju žena u poduzetništvo koji bi generirao ekonomski rast i zapošljavanje a i žene nisu često svjesne koliko su moćne.
Postavlja se pitanje kakva je budućnost žena poduzetnica u godinama koje su pred nama ?!

Sasvim je sigurno da treba obratiti pozornost na aktivno poticanje ostvarivanju potencijala žena u poduzetništvu kroz razvoj zakonodavne podloge i aktivne politike RH na području spolne ravnopravnosti. HGK prepoznala je potencijal u ženskom poduzetništvu odavno, a na njemu radi i osmišljava nove projekte u cilju poticanja i jačeg razvoja ženskog poduzetništva. Uz aktivno djelovanje institucija važnu ulogu u promjenu u društvu kao uvijek do sada imaju same žene. Ono u što se može biti siguran je da će u budućnosti žensko poduzetništvo biti od velikog značaja te da novo doba preferira nove vještine poput komunikacijskih, međuljudskih, njegovanje suradnje, razmjena informacija koje su kod žena ipak puno jače razvijene.

„Unatoč svim problemima i teškim ekonomskim prilikama vi žene poduzetnice koje ste ovdje svijetli ste primjer, zbog toga je i ova konferencija od velike važnosti jer isticanjem uspješnih iskustava šaljete jasnu poruku da žene u poduzetništvu nisu slučajnost već potencijal. A muške kolege bi zamolila da se što manje bore za ženska prava jer od kad se oni za njih bore žene ih imaju sve manje“ – kazala je potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj.
Prvoj Međunarodnoj konferenciji o ženskom poduzetništvu nazočile su i poduzetnice iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije, a sve su imale priliku predstaviti svoja poduzetnička iskustva, sudjelovati u raspravama, te upiti iskustva iz prezentacija predstavljenih projekta.
medunarodna-konferencijazenepoduzetnistvo3

Facebook Komentari