Obljetnica komore: Svečana sjednica obrtnika Ličko senjske županije u znaku novih projekata

Povodom 20-te obljetnice postojanja Obrtničke komore Ličko-senjske županije i Udruženja obrtnika grada Gospića u Kulturno informativnom centru Gospić održana je svečana sjednica.

Sjednici je nazočio i župan ličko-senjski Milan Kolić i zamjenica gradonačelnika grada Gospića Marta Grgurić kako bi podijelili svečane trenutne te se podsjetili na početke ustrojavanja obrtničkih ustanova.

Obrtnike i uzvanike pozdravio Ivica Tomljenović, predsjednik Udruženja obrtnika Gospić koji je istaknuo kako ova asocijacija okuplja 350 obrtnika Gospića, Perušića, Karlobaga, Korenica, D. Lapca, Lovinca i Udbine.

Koliko god ova brojka zvučala impozantno, nije niti približna broju od 570 obrtnika, koliko ih je na ovim prostorima bilo 2007. godine. Rad obrtnika i njihov ukupni gospodarski angažman smatra prevažnim, kako u smislu usluga koje obrtnici daju, tako i zbog broja zaposlenika.

U ime grada Gospića zahvalnost obrtnicima iskazala je zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić, ističući kako je Grad Gospić uvijek bio suport i pouzdan partner gospićkim obrtnicima.

Predsjednik Obrtničke komore Ličko-senjske županije Marko Sokolić u svojem se govoru osvrnuo na povijest koju su pisali članovi Inicijativnog odbora Obrtničke komore.

obrtnicils1

„Danas se sjećamo dalekog 26. studenoga 1995. kada je 10 članova Inicijativnog odbora sazvalo osnivačku skupštinu. Tada se u dvorani POU okupilo 30 obrtnika. Za prvog predsjednika izabran je Nikola Serdar, a za dopredsjednicu Anu Šerić Konjikovac. Nakon osnivanja zvanični upis u Registar je izvršen 29. prosinca 1995. kada smo i zvanično počeli s radom. Osim predsjednika, danas nažalost pokojnog Nikole Serdara, te gospođi Šerić Konjikovac, moramo se zahvaliti i gospođi Zrinki Rosić, prvoj tajnici Udruženja obrtnika Gospić i Obrtničke komore. Također dugujemo zahvalnost i svima koji su kroz ove godine do danas obnašali odgovorne dužnosti. U tih 20 godina smo se educirali, nabavljali novu opremu, ekipirali se i nastupali na mnogim sajmovima. Unatoč brojnim problemima, nelojalnoj konkurenciji i mnogim nepovoljnim zakonskim regulativama obrtnici ipak čine najžilaviji stup današnjeg gospodarstva“ – rekao je predsjednik Marko Sokolić.

Župan Milan Kolić u svojem se govoru prisjetio prošlosti, kao i brojnim izazovima današnjice.

„Dopustite mi da se na početku još jednom prisjetimo prvog predsjednika Obrtničke komore pokojnog Nikole Serdara koji je dao velik doprinos razvoju obrtništva, kako u gradu Gospiću, tako i u Ličko-senjskoj županiji. Želim se posebno zahvaliti svim našim obrtnicima na cjelogodišnjem trudu kojega ulažu na očuvanju i otvaranju radnih mjesta u sektoru obrtništva. Zahvaljujući tome bili smo jedina županija koja nije zabilježila pad broja zaposlenih u obrtništvu u protekle dvije godine. Za istaknuti je da je broj zaposlenika kod obrtnika u našoj županiji u 2015. u odnosu na 2014. porastao za 2,5%, dok je na nivou RH zabilježen pad zaposlenika u obrtništvu od 1,5%. Evidentno je da je gospodarska i financijska kriza zahvativši Hrvatsku pokazala pravo lice, stavila i poslodavce i politiku kao kreatora gospodarske politike, pred velike probleme“ – istaknuo je župan Kolić rekavši kako je posebno važno da obrazovne ustanove budu snažan akter u stvaranju konkurentnog radnog potencijala te će s lokalnim dionicima precizno prilagođavati svoje obrazovne programe zahtjevima tržišta, te dodao da:

„U tom smislu Ličko-senjska županija provodi brojne aktivnosti među kojima ističem provedeni projekt „Promocija obrazovanja za poduzetništvo i obrt“ kojemu je cilj da kod poduzetnika potakne interes za cjeloživotnim učenjem i samozapošljavanjem. Najavljujem i provedbu projekta izgradnje Razvojnog centra Ličko-senjske županije u vrijednosti od oko 20 milijuna kuna kojega razvijamo s našim partnerima Razvojnom agencijom LIRA i Gradom Gospićem Bit će to središnje mjesto za poticanje poduzetništva i investicija u županiji koje će raspolagati sa širokim spektrom ekspertize i moći će pružati raznovrsne usluge poduzetnicima i onima koji to žele postati, rekao je župan Kolić u svojem izlaganju. Najzaslužnijim članovima Udruženja obrtnika i Obrtničke komore dodijeljena su priznanja za dugogodišnji rad, dok je župan Kolić predao diplome mladim obrtnicima koji su uspješno okončali majstorske ispite.

Dražen Prša/LSŽ/M. S.

Facebook Komentari