Pozitivan trend: Evo zašto u Europskoj uniji raste industrijska proizvodnje treću godinu zaredom

Prema kalendarski prilagođenim podatcima statističkog ureda Eurostat, industrijska je proizvodnja u listopadu ove godine na razini EU bila veća za 0,5% u odnosu na listopad 2015. godine. Tim rastom nastavljen je trend povoljnijih kretanja industrijske proizvodnje EU koji traje od kraja 2014. godine.

Takav pozitivan trend u promatranom razdoblju djelomično je rezultat povoljnije domaće potražnje (potrošnja kućanstva, države i investicije). S druge strane, inozemna potražnja (robni izvoz), nakon rasta u 2015. godini, ove godine bilježi negativna kretanja.

Promatrano po zemljama, rast industrijske proizvodnje na razini EU u listopadu rezultat je povoljnijih kretanja industrijske proizvodnje u 17 zemalja EU (od 25 zemalja, podatci za Belgiju, Cipar i Austriju nisu dostupni). U osam zemalja EU zabilježen je godišnji pad proizvodnje (Irska, Francuska, Luksemburg, Mađarska, Malta, Portugal, Švedska i UK).

U prvih deset mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja EU bila, prema kalendarski prilagođenim podatcima, u prosjeku veća za 1,3% (u Hrvatskoj 3,9% veća) u odnosu na isto razdoblje 2015. godine, ali i 4,6% manja (u Hrvatskoj 12,5% manja) u odnosu na isto razdoblje 2008. godine. Manja razina industrijske proizvodnje u odnosu na onu iz 2008. godine bilježi se u 15 zemalja EU (od ukupno 25 – Bugarska, Danska, Grčka, Španjolska, Francuska, Hrvatska, Italija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Portugal, Slovenija, Finska, Švedska i UK).

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića:
„Sve je izvjesnije da će ove godine biti zabilježen rast industrijske proizvodnje u EU, što bi bila treća uzastopna godina rasta. Slične se tendencije kretanja bilježe i u Hrvatskoj, štoviše dinamika je rasta u Hrvatskoj ove godine brža nego u EU. No u jednom i drugom slučaju to je i dalje niža razina industrijske proizvodnje u odnosu na pretkrizno razdoblje.“

Facebook Komentari