Maro Kristić nakon izglasavanja zakona o lokalnim izborima oporbi: To! Eto vam papci

Ad

Hrvatski sabor završio je ovogodišnji redovan rad, a zastupnici su sinoć, prije jednomjesečne stanke, izmijenili Zakon o lokalnim izborima, kojim se uvodi zabrana kandidiranja na lokalnim izborima za sve osuđene na kaznu zatvora dulju od šest mjeseci, uključujući i uvjetnu kaznu.

Most, koji je inicirao te izmjene, oporba optužuje da sve to čini kako bi spriječio dubrovačkog gradonačelnika Andru Vlahušića da se na svibanjskim lokalnim izborima ponovno kandidira, oporba, konkretno SDP najavljuje da će ga, čim se zakon objavi, poslati Ustavnom sudu na ocjenu.

Mostov prijedlog u prvom je čitanju imao zabranu kandidiranja osuđenima na “bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci ili uvjetnu kaznu od najmanje godinu dana” za najteža kaznena djela i ona protiv službene dužnosti.
U raspravi su Mostovi zastupnici ponavljali da ne vide ništa sporno u tome što je zakon napisan baš zbog Vlahušića no nezamijećeno je prošlo da se zakon ne može primijeniti na Vlahušića jer mu je Vrhovni sud uvjetnu kaznu zbog zlouporabe dužnosti smanjio s godine dana na šest mjeseci.

Vlada je uvažavajući zamjerke iz rasprave predložila da birači i političke stranke za lokalne izbore neće smjeti kandidirati osobe koje su pravomoćno, uključujući tu i uvjetnu osudu, osuđene na kaznu zatvora od najmanje šest mjeseci.
Peđa Grbin (SDP) poručio je Mostu da mu je trud uzaludan.

“Nisam sretan da je gospodin Vlahušić kandidat zbog svega što mu se stavlja na teret, ali građani su ga dva puta birali, znate da ga ne možete maknuti na drugi način, pa ga mičete na ovaj, no zakon neće opstati na Ustavnom sudu”, rekao je Grbin.

“Istog dana kada se zakon objavi u Narodnim novinama ide na Ustavni sud”, poručio je SDP-ov zastupnik.

Za izmjene Zakona o lokalnim izborima glasovalo je 78 zastupnika, protiv njih 32, a šest ih je bilo suzdržanih.

Mostovom Maru Kristiću ostao je uključen mikrofon nakon glasovanja pa se mogla čuti njegova reakcija. “To! Eto vam papci”, poručio je oporbi, piše dnevnik.hr.

Vlahušić o zabrani kandidature: Hvala svima na nagradi za životno djelo

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić ocijenio je donošenje izmjena Zakona o lokalnim izborima “nagradom za životno djelo”, a najavio je da će tražiti ocjenu ustavnosti tog zakona.

“Zahvalio bih saborskim zastupnicima, predsjedniku Sabora i svima koji su glasovali ‘za’ jer sam dobio nagradu za životno djelo. To je najveći oblik priznanja koji je jedan političar u Hrvatskoj mogao dobiti, a to je da mu Hrvatski sabor zabrani političko djelovanje. Zahvaljujem, naravno, i svim članovima Vlade koji su predložili to, ali inicijativa je došla iz Sabora”, rekao je Vlahušić te dodao kako je pobijedio na svim neposrednim izborima za gradonačelnika u povijesti.

“Gradonačelnici su se birali neposredno tri puta i sva tri puta sam pobijedio. Imam dvije povelje Republike Hrvatske i brojna druga priznanja, ali ovo priznanje kao prvom građaninu kojemu je odlukom Hrvatskog sabora zabranjen politički rad zbog opasnosti za narod i državu i kvarenja mladeži – to je najveće priznanje kojem sam se nadao da ću ga ikad dobiti”, sarkastičan je Vlahušić.

Na pitanje hoće li i osobno tražiti ocjenu ustavnosti tog zakona, kao što su to već najavili SDP i HNS, Vlahušić je odgovorio kako “ratnici moraju ratovati do kraja”.

“To je procedura koju čovjek mora napraviti. Ja sam ratnik i ratnici moraju ratovati do kraja”, zaključio je.

Inače, Vlahušić je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci uz rok kušnje od godinu dana zbog zloporabe položaja i ovlasti u aferi Šipan s tadašnjim koalicijskim partnerom Perom Vićanom.

Protiv dubrovačkoga gradonačelnika Uskok je podigao optužnicu i u aferi Revelin, no o njoj se tek ima očitovati Optužno vijeće Županijskoga suda u Splitu, a posljednja sjednica u studenome je odgođena jer je njegova obrana zatražila izuzimanje dijela dokaza za koje drži da su nezakoniti.

Facebook Komentari