Glavašević o sukobu interesa Tene Mišetić, ali i pritiscima telekoma na dužnosnike o čemu govori Grmoja

Saborski zastupnik Bojan Glavašević gostovao je u Novom danu i komentirao zašto je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa uputio predstavku zbog predstojnice Ureda predsjednika Vlade, Tene Mišetić.

Najavili ste upućivanje predstavke Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa zbog predstojnice Ureda premijera, Tene Mišetić. O čemu se radi?

Ja sam tu predstavku jučer uputio, jer vjerujem da su narušene odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji kaže da je sukob interesa onda kad se on događa, kad može biti ili kad se osnovano smatra da se dužnosnik može dovesti u takvu situaciju da se sukob interesa dogodi. Naime, Tena Mišetić je zamjenica Davora Božinovića, dužnosnica, njen otac je zamjenik predsjednika Odbora u THT-u, a majka direktorica sektora Ureda predsjednika uprave. Oni su, dakle, vrlo visoko pozicionirani u THT-u, a prilikom boravka premijera Plenkovića u Berlinu bilo je govora i o optičkoj infrastrukturi u Hrvatskoj. Jedini partner koji može preuzeti uvođenje te infrastrukture u Hrvatskoj jest upravo Hrvatski telekom. Vjerujem da je osnovano sumnjati da bi se Tena Mišetić mogla naći u sukobu interesa zbog toga čime joj se roditelji bave. Ako je narušena sposobnost da objektivno odlučuje i obavlja dužnost, onda je to sukob interesa.

Jasno je da se Angela Merkel, nakon sastanka s Plenkovićem u Berlinu, zalaže da Deutsche Telekom dobije taj posao.

Ono što ja o tome mogu reći jest da je pitanje optičke infrastrukture u Republici Hrvatskoj, prije nego je komercijalno, pitanje nacionalne sigurnosti. Nije bez razloga pretprošla vlada donijela odluku da taj posao treba obaviti hrvatska tvrtka. U interesu je Hrvatske da to mi radimo sami. Dugoročni strateški interes Njemačke je da oni budu vlasnici čitave infrastrukture. Ako taj posao dobije THT, postavlja se pitanje tko će dobiti bonuse. Oni imaju direktne materijalne koristi, a na tu odluku može utjecati i Tena Mišetić.

Nejasno je kakve su tu pozicije HDZ-a i Mosta, imate li jasnu sliku o tome?

Ja mislim da je HDZ pomalo iznenađen ovim razvojem zbivanja, mislim da je Most vrlo jasan. Grmoja je zatražio stanku upravo zbog pritisaka određenih telekoma na najviše državne dužnosnike. To je vrlo indikativan razlog kolege Grmoje. Most ima stav da se radi o ugrozi nacionalne sigurnosti i ja se s time mogu u potpunosti složiti. Ovdje moramo raditi u interesu hrvatskih građana, a ne u interesima naših saveznika ili privatnih firmi.

Može li Hrvatski telekom postati potencijalna Ina?

Trebalo bi vrlo studiozno ispitati sve okolnosti u kojima se nalazi donošenje odluke o ovome. Grmoja kaže da je to na liniji nacionalnog interesa. Oreškovićeva vlada prva to mijenja i odlazi u smjeru da to treba riješiti s Hrvatskim telekomom. Postavlja se i drugo pitanje. Zašto su i predstojnik ureda i njegova zamjenica uopće išli na to putovanje? Koja je bila uloga jednog i drugog? Koju je vrijednost Tena Mišetić dala na tom službenom putovanju? Povjerenstvo nije tu da kažnjava sukob interesa, nego i da ga spriječi. Nije Tena Mišetić kriva što su joj roditelji na tim pozicijama, ali trebala je sama reći i obratiti se Povjerenstvu, reći što je slučaj i da Povjerenstvo potom donese odluku što dalje. To se nije dogodilo i sad se nalazimo tu gdje se nalazimo.

Facebook Komentari