Aleksić: vladajući dobili prijedlog izmjena ZPK za fiksne početne kamatne marže i prijedlog za RBA zadruge

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić izvijestio je danas kako su vladajuće stranke dobile prijedlog izmjena ZPK za fiksne početne kamatne marže, i prijedlog izmjena ZPK za RBA zadruge.

Transparentno objavljujem da su i MOST i HDZ dobili (HDZ danas, a MOST prije dva tjedna) na uvid prijedlog izmjena ZPK za fiksne početne kamatne marže, i prijedlog izmjena ZPK za RBA zadruge. Prenosim moj današnji post predsjedniku Kluba HDZ-a, a s MOST-om sam o tome već razgovarao zajedno s kolegama iz Udruge Franak, pa evo što sam poručio uz predložene izmjene zakona:

Poštovani gospodine Bačiću,

u skladu s našim dogovorom dostavljam Vam prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim bi se konačno zaustavile nezakonite manipulacije kamatnim stopama u preko 100 000 kredita – prijedlog pod brojem 2. Dužnici su u ovome trenutku prepušteni sami sebi i svojim shvaćanjima i saznanjima, a većina njih nije niti svjesna manipuliranja kamatnim stopama, kada napišem većina onda prije svih mislim na dužnike u euro i kunskim kreditima, jer dužnici koji su imali ili još uvijek imaju CHF kredite itekako su svjesni pljačke koju banke provode već dulje od 10 godina u području nezakonitih manipulacija kamatnim stopama.

Molim da u Vašem stručnom, prije svega pravnom okruženju, analizirate moj prijedlog, i da onda početkom zasjedanja Hrvatskoga sabora zajedno s MOST-om pokušamo dogovoriti zajedničku aktivnost u vezi s predloženim zakonom.
Dostavljam i drugi prijedlog izmjena – prijedlog pod brojem 3, kojim bi se retroaktivno svi ugovori s nezakonitim vjerovnicima (ugovori kojih ima manje od 3 000) koji nisu smjeli poslovati na tlu Republike Hrvatske (RBA zadruge) proglase ništetnima retroaktivno te se tako pomogne dužnicima da na sudu dođu do pravde.

Dostavljam na znanje i Vašim partnerima iz MOST-a radi informacije, mada su oni već dobili moje prijedloge.
Vjerujem da su pozitivna rješenja moguća, a znam da su prijeko potrebna i da je već 5 do 12 da se to konačno riješi, ako ne želimo imati novi “slučaj EURO” budući da će kamate uskoro početi rasti u EURO kreditima, a na temelju nezakonito jednostrano vanugovorno određenih kamatnih parametara u svim kreditima koji su ugovoreni prije 1.1.2013. – a to je većina potrošačkih kredita naših građana.

Nedavna objava rasta svjetskih kamatnih stopa mora nam svima biti upozorenje da bi problem uskoro mogao eskalirati, ako ne izvršimo svoju dužnost kao zakonodavna vlast.

Moram napomenuti da su i HDZ i MOST krajem 2015. javno obećali da će riješiti taj problem, ali se to zbog poznatih problema s krizom vlasti nije dogodilo. Goran Marić je već dobio prijedlog od Udruge Franak, ali je tada nastupila kriza vlasti, pa se ništa nije riješilo.

Ministar Zdravko Marić kao ekonomski stručnjak možda nedovoljno razumije odnosnu problematiku koja je prije svega pravne prirode, pa je za analizu rješenja problema potrebna pravna analiza vrhunskih pravnika iz područja građanskog prava. Nažalost, HNB koji je glavni krivac za eskalaciju problema, i dalje gura glavu u pijesak, što mi ne smijemo činiti.

Hvala unaprijed na suradnji.
Goran Aleksić

Facebook Komentari