Stier u Njemačkoj najavio mogućnost vrlo brzog otvaranja i zatvaranja poglavlja 26 sa Srbijom

Ministar vanjskih poslova Stier razgovarao s njemačkim kolegom Steinmeierom, prenosi berlinskimagazin.com.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier danas je boravio u službenom posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj.

Ministar Davor Ivo Stier se sastao s kolegom, ministrom vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeierom, nakon čega su dali izjave za medije. Ovo je bio nastupni posjet hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova SR Njemačkoj.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier založili su se u Berlinu za jasnu perspektivu zemalja jugoistočne Europe na putu ka Europskoj uniji te su najavili da bi do otvaranja poglavlja o obrazovanju i kulturi u pregovorima Srbije i Europske unije, moglo doći vrlo brzo.

„Mi smo bili za to da, kao znak priznanja za postignuća Srbije, sva tri poglavlja budu otvorena pa i ono o obrazovanju. Tu je Hrvatska trenutno još malo rezervirana i to treba još razjasniti u razgovorima s Europskom komisijom. Nadam se da će što je prije moguće doći do otvaranja sva tri poglavlja. To će biti potrebno kako bi zadržali vjerodostojnost procesa proširenja, posebice što se tiče zapadnog Balkana“, rekao je Steinmeier na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stierom nakon njihova susreta.

Dodao je da pristupne procese treba voditi tako da one zemlje koje ispunjavaju svoje obveze vide da im se napori isplate.

„Mi smo obojica složni u tomu da proces približavanja Srbije Europskoj uniji mora ići dalje. No taj proces mora ići tako da one zemlje koje ispunjavaju svoje obveze moraju vidjeti da se njihovi napori isplate. Razgovarali smo o tomu, kako u ponedjeljak u Bruxellesu tako i danas o otvaranju tri poglavlja”, rekao je Steinmeier.

Ministar Stier na konferenciji za novinare je rekao:

Hvala ti Frank na dobrodošlici, na vrlo dobrom razgovoru koji smo danas imali. Evo doista nas puno toga veže, sasvim sigurno veliki broj njemačkih turista na hrvatskom Jadranu, veliki broj hrvatskih državljana inače Hrvata u Njemačkoj. Veže nas i odlična gospodarska suradnja. Mi ćemo i u veljači 2017. i mati „task forcea“ jednu zajedničku sjednicu koja promiče i investicije, nastavak naše gospodarske suradnje. Veže nas isto tako da imamo i odličnu suradnju i u okviru Nato saveza, mi smo zajedno i u Afganistanu, ali što se tiče i vizije daljnje suradnje na obrambenom planu i unutar Europske unije, gdje također Hrvatska i Njemačka odlično surađuju u okviru tih borbenih skupina.

Ono što doista imamo i zajedničko jest viziju Europe i europskog projekta kao jednog mirovnog projekta i u tome se apsolutno zalažemo da se sve zemlje, apsolutno sve zemlje jugoistoka Europe se pridruže tom europskom mirovnom projektu. To je za Hrvatsku od strateške važnosti. Što se tiče poglavlja 26 kao što znate mi smo jučer imali dvije međuvladine konferencije i sa Srbijomi i sa Crnom Gorom. Poslali smo jednu poruku ohrabrenja da proces se nastavlja.

Otvorili smo dva poglavlja sa Crnom Gorom, isto tako smo na međuvladinoj konferenciji otvorili dva poglavlja, jedno poglavlje odmah zatrvorili sa Srbijom. Oko poglavlja o obrazovanju, dakle poglavlje 26 Hrvatska sada očekuje od europske Komisije dodatna pojašnjenja čime će moći onda podići rezervu da možemo i to poglavlje možda već početkom 2017. godine otvoriti i istog trenutka zatvoriti.

Ono što želim ovdje naglasiti, jeste da smo jako dobro surađivali i u okviru Vijeća jučerašnjeg sastanka sa Njemačkom i našli jednu odličnu formulaciju poruku ohrabrenja i BiH. Koju smo ohrabrili na putu prema EU u nastavku reformi uključujući i reformu izbornog zakonodavstva, imajući u vidu potrebu za funkcionalnost BiH i za jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata i svih građana BiH. To je jučer usuglašeno, sve su države to podržale i meni je jako drago da smo tu imali jedan zajednički stav sa Njemačkom ali i sa ostalim partnerima u EU. Dvije stvari vrlo konkretne oko njemačko-hrvatske suradnje u potpori jugoistoku Europe su da će već idućeg tjedna njemački i hrvatski eksperti biti u BiH i pomoći BiH u ispunjavanju upitnika.

Krećemo s poglavljima o poljoprivredi i o zaštiti potrošača i zdravlja. Dakle vrlo konkretan oblik naše suradnje u potpori BiH. Isto tako Hrvatska, Njemačka i Poljska će iduće godine pomoći i Kosovu u ispunjavanju svih obveza koje proizilaze iz sporazuma o pridruživanju koje Kosovo ima. Prema tome na taj način želimo dosita zajedno dati jedan novi impuls cijelom jugoistoku Europe.

Danas smo isto tako se usuglasili da će biti tješnja i naša suradnja oko te potpore i na razini ministarstava vanjskih poslova. Da još bolje kordiniramo sve naše aktivnosti, tako da danas mislim da je hrvatsko-njemačka suradnja pojačana i da ta suradnja ima jednu zajedničku viziju Europe i zajedničku viziju pridruživanja svih država jugoistoka Europe u mirovni projekt koji nazivamo Europska unija, piše berlinskimagazin.com

Facebook Komentari