Plenković: Turska je ključ budućnosti upravljanja migracijskom i izbjegličkom krizom

“Riječ je o političkoj poruci solidarnosti obzirom na karakter napada u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je naša saveznica i partnerica u EU-u i NATO savezu”, istaknuo je premijer Plenković, ne želeći komentirati mogućnost odgovora Moskve na tu mjeru niti imenovati diplomata o kojemu je riječ

Uoči summita EU-a u Bruxellesu premijer Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku Europske pučke stranke (EPP). Novinarima je izjavio kako je na tom sastanku razgovarao o nizu tema, poglavito o migraciji i sigurnosti, a podržao je i izbor EPP-a da Antonio Tajani bude kandidat stranke za predsjednika Europskoga parlamenta, javlja HRT.

Komentirajući kada bi Hrvatska mogla ući u sustav Schengena, premijer je istaknuo kako je stav Hrvatske da postoji jedinstven tretman država koje jesu u sustavu Schengena i onih koje nisu.

“Ne želimo da se bilo kakve odluke u ovom naknadnom kontekstu dovedu ili operativne ili financijske probleme na granicama s drugim članicama, posebice Mađarskom i Slovenijom, i za to ćemo se čvrsto zalagati”, rekao je. Dodao je kako je ambicija Hrvatske da bude interoperabilna s cijelim sustavom na vanjskim granicama EU-a.

Vezano za Tursku i austrijsku blokadu svih zaključaka Vijeća vezanih uz proširenje i ulazak Turske u EU, Plenković je rekao kako je naše stajalište jasno:

“Turska je ključ budućnosti upravljanja migracijskom i izbjegličkom krizom i napredak glede vizne liberalizacije, financijske potpore i glede onoga što se odnosi na kontinuitet manje ili više dinamičnoga procesa pristupnih pregovora treba biti pravni okvir, posebice u kontekstu ljudskih prava i medijskih sloboda i onoga što se tamo događa recentnih mjeseci”, rekao je Plenković.

Facebook Komentari