Ministar Orepić odgovorio na pitanje kada će policija ukloniti “Za dom spremni” s ploče u Jasenovcu

Ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića N1 je pitao kada će policija poduzeti “nužne radnje”, odnosno ukloniti natpis “Za dom spremni” sa spomen ploče u Jasenovcu.

Možete li mi reći kada će policija poduzeti “nužne radnje” na koje su pozvani u sklopu druge točke zaključka Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav vezano za ploču u Jasenovcu?

Nemam komentara, vidjet ćemo što kažu nadležni po tom pitanju.

Ali, policija jest nadležna, odnosno Vi ste za to nadležni.

Ne znam o čemu govorite, nisam u tijeku.

I član Odbora za Ustav, Peđa Grbin, navodi da je policija nadležna za uklanjanje ploče, odnosno nužne radnje vezane za Spomen ploču hrvatskim braniteljima, pripadnicima HOS-a u Jasenovcu, s riječima ‘Za dom spremni’ u grbu Udruge, koja “vrijeđa žrtve ovog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima”, kako bi se “zaštitilo dostojanstvo žrtava i sjećanja na njih, pogotovo na mjestima kao što je Jasenovac”.

U potpunosti se slažem, zaštitit ćemo sjećanje i pijetet prema žrtvama, u to možete biti sigurni.

Na koji način i kada?

Konzultirat ću se sa svima s kim je to potrebno, znate da sada imamo puno posla. Uvjeravam vas da ćemo zaštititi pijetet svih žrtva ustaškog režima i Domovinskog rata, korektno ćemo postupiti u svakom smislu, bez obzira na politikantstva s bilo koje strane.

Shvaćate da se ne radi o običnim politikantstvima nego o vrlo uvredljivom natpisu na vrlo osjetljivom području? Javnost zanima do kada će to stajati ondje.

U ovom trenutnku ne mogu govoriti o rokovima, ali zaštitit ćemo pijetet žrtava kako od ustaške vojske tako i žrtava iz Domovinskog rata.

Kada i kako?

Sve što mogu reći u ovom trenutku, vlada će imati zajednički stav i postupat će se sukladno tom stavu.

No, Vlada je poručila da je prije toga nužno urediti zakonski okvir, za što nema vremena do kraja ove sjednice, budući da Sabor danas prestaje s radom. Želite reći da se ništa neće promijeniti do iduće godine?

Ne možete to tako komentirati, Vlada će izaći sa zajedničkim stavom.

Facebook Komentari