Glavašević (SDP) prijavio Tenu Mišetić iz Ureda premijera zbog sukoba interesa oko Hrvatskog telekoma

Bojan Glavašević (SDP) je prijavio Tenu Mišetić, zaposlenicu Ureda premijera Andreja Plenkovića, zbog potencijalnog sukoba interesa vezanog za Hrvatski telekom, gdje joj rade roditelji.

U nastavku pročitajte njegovu prijavu.

“Poštovane članice i članovi Povjerenstva,

Temeljem Zakona o sprječavanju sukoba interesa, čl.39, st.1., predlažem pokretanje postupka za utvrđivanje postojanja sukoba interesa kod Tene Mišetić, dužnosnice u Uredu Predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Naime, Tena Mišetić obnaša dužnost zamjenice Predstojnika Ureda Predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Njezina majka, Ariana Bazala – Mišetić, zaposlena je kao direktorica sektora Ureda predsjednika uprave Hrvatskog Telekoma d.d.

Otac Tene Mišetić, Ivica Mišetić, zaposlen je kao zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatskog Telekoma d.d. Tvrtka Hrvatski Telekom d.d. u većinskom je vlasništvu Deutsche Telekoma, tvrtke u kojoj Savezna Republika Njemačka direktno posjeduje 14.3 posto dionica a kroz KfW, banku u državnom vlasništvu, dodatnih 17.5 posto dionica.

Republika Hrvatska već nekoliko godina planira izgradnju optičke infrastrukture za širokopojasni internet, a Vlada Republike Hrvatske treba odlučiti hoće li izgradnju optičke infrastrukture povjeriti strateškom partneru iz privatnog sektora ili će infrastrukturu graditi vlastitim sredstvima i sredstvima iz fondova Europske Unije. Ovdje treba reći da je nekoliko hrvatskih Vlada, a najrecentnije Vlada Zorana Milanovića, težila ovom potonjem stavu, budući da bi se na takav način zaštitilo tržišno natjecanje pružatelja telekomunikacijskih usluga i izbjegao monopol. Također treba istaknuti da je Hrvatski Telekom d.d. već mnogo godina zainteresiran za preuzimanje uloge strateškog partnera u tom projektu.

‘Interes najužih članova obitelji Tene Mišetić’
Ova odluka Vlade Republike Hrvatske nekoliko je puta u posljednjih nekoliko godina bila jednom od tema bilateralnih sastanaka između najviših dužnosnika Savezne Republike Njemačke i Republike Hrvatske. Interes Savezne Republike Njemačke bio je jasno artikuliran u zahtjevima ili prijedlozima da Republika Hrvatska izgradnju optičke infrastrukture povjeri Hrvatskom Telekomu, u čijem vlasništvu Njemačka, izravno i neizravno, posjeduje ukupno 31.8 posto udjela.

Na nedavnom sastanku Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića, s kancelarkom Savezne Republike Njemačke, Angelom Merkel, prisutna je bila i Tena Mišetić. Dokaz o tome vidljiv je na fotografijama objavljenima u članku na portlu Index.hr.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, hrvatski premijer i njemačka kancelarka rekli su da su razgovarali i o projektu izgradnje optičke infrastrukture, pri čemu je njemačka kancelarka dala podršku povjeravanju izgradnje partnerima iz privatnog sektora, misleći prije svega na Hrvatski Telekom d.d.

Poštovane članice i članovi Povjerenstva, budući da je zamjenica Predstojnika Ureda Predsjednika Vlade jedna od najviših državnih dužnosnica u Republici Hrvatskoj, ujedno i dio najužeg kruga suradnika i savjetnika Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, koja utječe na ključne odluke o budućnosti, dobrobiti i interesu naše domovine, predlažem da pokrenete postupak kako biste utvrdili je li privatni poslovni interes najužih članova obitelji Tene Mišetić utjecao na njezinu nepristranost u obavljanju javne dužnosti koju ona obnaša i je li propustom javne objave mogućeg sukoba interesa i vlastitim isključivanjem iz sudjelovanja u odlučivanju o predmetima na kojima postoji eventualan sukob interesa povrijedila načela obnašanja javne dužnosti.”

Facebook Komentari