Bizarna presuda u korist Todorićevog Belja, ispada da je svaka od 300 ovaca pojela 12 kg kalijeve soli

Četrdeset godina imam ovce i nikad u životu mi se ovo nije dogodilo. Ne znam što bih vam rekao, ne znam uopće kako su izračunali koliko su moje ovce pojele toliko te soli. Ovce jesu moje, ja od toga ne bježim, ali… Mislim, pa ovce ni ne jedu kalijevu sol. A da vam i ne pričam da su u međuvremenu, otkad su oni to posipali, padale kiše i sigurno dio te soli i isprale. Ne znam još što ćemo…a morat ćemo platiti. Oni su oni, a mi smo mi, znate već kako to ide…“, rezignirano je za Index ispričao Čedomir Ubavić, stočar iz Baranje koji je, po sudskoj presudi, dužan tvrtki Belje d.d. Ivice Todorića isplatiti 12.202,68 kuna, sa zateznim kamatama od 2013. i nešto manje od pet tisuća kuna sudskih troškova jer su – njegove ovce u manje od tri sata navodno polizale svaka po 12 kilograma kalijeve soli s Todorićeve oranice na kojoj se trebala sijati šećerna repa.

“Nije mi uopće jasno kako su to izračunali, ne znam zašto me nisu zvali kad su se radila ta vještačenja, ma, kažem vam, uopće ne znam što bih rekao… Žalili se jesmo, sud je jednom uvažio žalbu, no sad je presuda pravomoćna i to je to“, kaže Ubavić. Naknada koju će po svemu sudeći morati platiti Belju teško mu je i izračunljiva budući da sadrži i zatezne kamate, no u svakom slučaju prilično će uzdrmati financijsku konstrukciju obitelji koja od ovaca živi. Kobnog dana, 11. listopada 2013. Čedomir je kao i obično, pustio je ovce na ispašu. Mjesto radnje – nedaleko mjesta Ciglane, u općini Popovac, piše Index.

Svaka od 300 ovaca pojela je 12 kilograma kalijeve soli?!

“Tamo su bili poželi žito, bilo je nešto korova i ovce su išle tamo. Ali, jedan iz Belja je zvao policiju, policija je izašla na teren, napravila zapisnik, što će…“, nevoljko se prisjeća stočar. Po policijskom zapisniku, Belje je podiglo tužbu za naknadu štete, na ime pojedene soli s površine od 15,57 hektara, a što su dokazali dokumentacijom da je sol stvarno bačena. Na tu oranicu Todorićevi iz Belja potrošili su 3.612 kg kalijeve soli, a sudski vještak je izračunao da je cijena te soli i utrošenog rada onih 12.202,68 kuna s početka teksta.

Po toj računici, svaka od 300 ovaca pojela je nešto više od 12 kilograma soli. U tri sata. U svakom slučaju, bitno je da su mu – nakon tolike soli – uopće i sve ovce na broju budući da je kalijeva sol u toj količini otrovna.

Facebook Komentari