Anto Đapić otkrio što će učiniti ako netko skine spomen ploču HOS-ovcima u Jasenovcu

Anto Đapić, čelnik stranke Desno, bivši član HOS-a bio je gost Novog dana.

Vodi li se u ovom trenutku na lokalnoj ili državnoj razini razgovori o uklanjanju ploče HOS-a na kojoj stoji pozdrav “Za dom spremni” iz Jasenovca?

Kao što vidimo, događa se nešto što nisam ni u snu mogao očekivati, a to je da će se početi skidati spomen obilježja hrvatskim braniteljima koji su dali živote za stvaranje hrvatske države. Savez udruga dragovoljaca HOS-a upozorava da smo u nekim gotovo nevjerojano zamislivim vremenima. Ploča u Jasenovcu je ploča spomenik hrvatskim braniteljima i svaka konotacija s fašizmom je najveća moguća uvreda, jer su dragovoljci HOS-a bili najveći mogući antifašisti. U ovako jednoj ostrašćenoj akciji denuncijanata koji su počeli govoriti protiv nas pokušaj je da se destabilizira hrvatska država. To je nešto što je nas ponovno maksimalno homogeniziralo, i tražimo rješenja kako na to reagirati. Dajemo šansu politici, dali smo priliku sine ira et studio za osnivanje povjerenstva, koje je najavila Vlada, koje bi donosilo zaključke, ali nakon ovakve odluke saborskog Odbora za poslovnik, ne dajem mu neke šanse.

Gospodine Đapiću, niste mi odgovorili na pitanje. Vode li se u ovom trenutku na lokalnoj ili državnoj razini razgovori o skidanju ploče u Jasenovcu?

Ja o tom nemam saznanja. Nama to ne pada na pamet. Mi planiramo u svim mjestima u kojima su poginuli dragovoljci HOS-a podići ploče diljem Hrvatske s istom ovakvom oznakom udruge. Činjenica je da je o ovom pitanju postignut konsenzus HDZ-a, SDP-a i Mosta, pod patronatom Milorada Pupovca.

Ako se ploča skine, koja će biti reakcija HOS-a?

Mi smo vrlo smireni u ovoj situaciji. Ona tko skine ploču napravio je najveću moguću političku štetu sebi. Sve udruge stoje iza dragovoljaca HOS-a, a ako dođe do skidanja ploče – mi ćemo pokrenuti peticiju za skupljanje potpisa i da se to pitanje nađe na referendumu. Nadam se da će prevladati racionalnost i razum u hrvatskoj Vladi. Mi ne želimo ovo politizirati, ali ako bude nužda da se borimo, iznaći ćemo način. Kao što smo se znali boriti za hrvatsku državu, tako ćemo se znati postaviti prema onima koji kažu da su HOS nije postojao i da ti mladići koji su dali život za Hrvatsku nisu postojali.

Biste li se borili protiv državnih tijela?

U ovom trenutku je teško prognozirati što se može događati. Nemamo namjeru stražariti kraj ploče. To što je ona u Jasenovcu, to je splet okolnosti, tamo su poginuli ljudi. Staviti tu ploču u kontekst logora je smiješno. Trebao bi nama netko odrediti koliko ona daleko smije biti od spomenika Bogdana Bogdanovića. Mi nećemo ratovati s hrvatskom policijom, nećemo se tući, imamo ustavne mogućnosti, zakonska prava, a ono se zove referendum. To je borba za Domovinski rat. Skandalozno je da silovane žene u Vukovaru prolaze pokraj svojih silovatelja svaki dan, a da se to ne sakncionira.

Jeste li svjesni da je spomenik u Jasenovcu spomenik brojnim žrtvama?

To su dnevnopolitččke floskule i kad se nema što argumentirati, pokušava se vezati HOS uz NDH. Tema od 1945. nije bitna, nama je bitna ’91. Pod tim pozdravom se branila hrvatska država ’91. godine. Ne može u demokratskom sustavu biti teme o kojoj se ne može razgovarati, pa i o tim temama. Nitko ne može umanjiti činjenicu da je 11 hrvatskih mladića poginulo na tom području. Što ’91. nije nitko reagirao na taj pozdrav? Nije bilo grada ili županije koja nije molila da ih dođu štititi dragovoljci HOS-a, a ako nisu mogli, onda barem da im pošalju znamenje. To što oni žele HOS identificirati s ustaškim pokretom, to je njihov problem. Nama je dosta one politike koja 70 godna ima isti gard, stav, velikosrpsku matricu da se sve što je hrvatsko optužuje kao ustaštvo. Mi nemamo stresova ni nervoza, smireno ćemo čekati odluku Vlade.

Jeste li svjesni da nije problem u komemoraciji hrvatskim braniteljima, nego u pozdravu “Za dom spremni” pod kojim se ubijalo nedužne žrtve u Jasenovcu?

Možda se pod tom naredbom ubijalo u Jasenovcu, ali pod pozdravom “Za dom spremni” branila se hrvatska domovina u Domovinskom ratu. Idemo onda uništiti kunu, idemo ukinuti ime Ante, jer asocira na Antu Pavelića. U ovom ratu pod tim pozdravom ništa nečasno nije napravljeno. Mi imamo snagu hrvatskog naroda. Ja sam u politici 30 godina i točno znam na koji se način javnost može manipulirati i obmanjivati. Grb udruge koja je legalizirana nikad nikom nije smetao, a sad je počeo smetati, nakon što je Aleksandar Vulin ukazao na tu ploču. Briga me što smeta Vulinu, Vučiću ili Nikoliću.

Tvrdite li da je na poziv Vulina saborski Odbor donio ovakvu odluku o ploči?

To je posredna posljedica. Mi smo svjedoci da se svake godine na dan obilježavanja proboja u Jasenovcu i na obilježavanje Oluje Hrvatima pokušava imputirati kompleks genocidnosti. Ova generacija hrvatskoga naroda nije odgovorna za ’45., ova je generacija zaslužna za stvaranje hrvatske države 1991.

Što vidite kao rješenje ovog problema? Ima li u Saboru neka stranka koja zastupa vaše stavove?

Ja ne znam koja stranka zastupa naše stave, možda nijedna. To ne znači da ova ideja i ovaj pokret nema političku snagu. Znate da se to preko noći promijeni. Mi očekujemo da će zastupnici HDZ-a pokazati svoje deklarirano državotvorstvo. Političke trgovine može biti, ali ne preko leđa Domovinskoga rata ili HOS-a. Svi oni koji bi se upustili u avanturu skidanja ploča hrvatskim braniteljima, moraju računati sa svim konzekvencama koje iz toga mogu proizaći.

Facebook Komentari