1.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Završena apsolutno najduža pravosudna noćna mora u Hrvatskoj, nakon 24 godine Hrastov...

Završena apsolutno najduža pravosudna noćna mora u Hrvatskoj, nakon 24 godine Hrastov na slobodi

Mihajlo Hrastov konačno je slobodan čovjek i to nakon 24-godišnje pravosudne agonije, piše Radio Mrežnica.

Iz zatvora, u kojem je služio četverogodišnju kaznu zbog ubojstva zarobljenih rezervista JNA 21. rujna 1991. na Koranskom mostu, Hrastov je zauvijek izašao 9. prosinca, javlja Radio Mrežnica.

– Konačno i definitivno, Mišo Hrastov je slobodan čovjek, potvrdio je za Radio Mrežnicu njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović. U svojoj odvjetničkoj praksi, ovakav slučaj nikada nije imao.

– Radi se o jednoj agoniji prvenstveno Miše Hrastova i njegove obitelji, ali isto tako moram reći i da je to agonija hrvatskog pravosuđa. Ne vidim načina kako opravdati dužinu ovog postupka koji je trajao skoro 25 godina. To je nešto što je apsolutno nedopustivo u jednom modernom pravnom sustavu kojem mi težimo, naglasio je pri tom podsjetivši na kronologiju suđenja.

Naime, Hrastov je tri puta oslobađan na Županijskom sudu u Karlovcu. Sva tri puta Vrhovni je sud ukidao oslobađajuće presude i vraćao ih na početak. Teći puta Vrhovni sud je odlučio preuzeti predmet.

– Rijetko kad se dogodilo, tri puta do sad u povijesti hrvatskog pravosuđa, da Vrhovni sud odlučuje sam provesti prvostupanjski kazneni postupak. Osudili su ga na osam godina. Po žalbi, u drugom stupnju, taj isti Vrhovni sud kaznu smanjuje na sedam godina. Iza toga ide moja ustavna tužba gdje Ustavni sud obje presude Vrhovnoga suda vraća na ponovno suđenje. Vrhovni sud potom, kod istog činjeničnog supstrata, Mišu osuđuje na četiri godine zatvora. To sve je dugo za ispričati, a možete zamisliti kako je bilo čovjeku i obitelji koja je to sve prošla, rekao je Vilajtović.

– To je apsolutno crna rupa hrvatskog pravosuđa. Držim da je Mišo Hrastov heroj Domovinskog rata, to misle i Karlovčani i svi ljudi koji ga poznaju, a ovo je po meni apsolutno sudački igrokaz. Ovo sve što se događalo vezano za osuđujuću presudu Mihajlu Hrastovu je jedan običan politički igrokaz, kaže Vilajtović.

Najnovije

Još iz rubrike