VIDEO Grmoja zatražio stanku u Saboru, tvrdi Zmajlović iznosi neistine o Dobroviću, a kriv je

U Hrvatskom saboru danas je Nikola Grmoja zatražio stanku kako bi reagirao na iznošenje neistina bivšeg ministra Zmajlovića koji proziva ministra Slavena Dobrovića i cijelu Vladu RH zbog kašnjenja s donošenjem Plana gospodarenja otpadom.

Gospodin Zmajlović zaboravlja pritom reći da je za kašnjenje odgovoran upravo on i da ova Vlada sada ispravlja pogreške njegove promašene politike i nerada.

Bivši ministar Zmajlović nije na vrijeme donio Plan gospodarenja otpadom. Plan je, podsjetimo, trebao biti usvojen još 31. prosinca 2014. godine.

Propustio ga je donijeti i tijekom cijele 2015. godine zbog čega je i Europska komisija u 2015. godini pokrenula pilot. Jedino pitanje ovdje je, ako se toliko zalaže za koncept koji je zagovarao, zašto onda nije donio Plan dok je bio ministar i zašto je dopustio da sada zbog toga imamo pilot.

To govori dovoljno samo za sebe.

Zato što tadašnji koncept za koji se zagovarao nije bio usklađen sa EU politikama nego je preuzeo zastarjeli model iz 2005. u kojemu je gospodarenje otpadom u RH trebalo počivati na centrima za gospodarenje otpadom kojima se ne može postići zaokret prema kružnom gospodarstvu i značajno povećati recikliranje, što su zahtjevi koje pred nas postavlja Europska unija.

To dokazuju i primjedbe iz Europske komisije koje su stigle na njegov nacrt Plana i u kojima je isticano upravo to da se zanemaruje hijerarhija gospodarenja otpada na kojoj su na prvom mjestu sprječavanje nastanka otpada, recikliranje i kompostiranje, a tek potom oporaba.

Umjesto da se poticalo uvođenje takvog sustava, Ministarstvo je za Zmajlovićeva mandata odbijalo financirati sortirnice koje jedine mogu doprinijeti ostvarenju obaveza vezano uz odvojeno prikupljanje.

Na to su upozoravali i gradonačelnici i načelnici koji su u svojim lokalnim jedinicama htjeli uspostaviti kvalitetan sustav i izgraditi sortirnice, ali su im zahtjevi za sufinanciranje projekata odbijeni.

Ministar Zmajlović za svoga mandata nije imao snage mijenjati koncept u skladu sa novim europskim politikama.
Da se nastavilo na takav način dovelo bi se Hrvatsku u ugrozu plaćanja penala, ali, još i gore, dovelo bi se građane u situaciju da namiruju dodatni komunalni trošak od gotovo milijarde kuna godišnje.

To sve će se spriječiti zahvaljujući Planu ministra Dobrovića koji počiva na konceptu kružnog gospodarstva i poštuje hijerarhiju gospodarenja otpadom.

Facebook Komentari